Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αεροδρόμιο στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τον στρατηγό Μαζλούμ Άμπντι των SDF

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν αεροδρόμιο στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο τον στρατηγό Μαζλούμ Άμπντι των SDF
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP), Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Κρις Βαν Χόλεν, Μαζλούμ Άμπντι, Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), Πεντάγωνο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τουρκία,

Την Παρασκευή οι Τούρκοι βομβάρδισαν με ντρόουν το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να σημειωθούν θύματα ή ζημιές. Στόχος των Τούρκων ήταν ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Άμπντι.

Η διοίκηση του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε εντός του αεροδρομίου δεν προκάλεσε υλικές ζημιές ούτε ανθρώπινες απώλειες.

Η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για αεροπλάνα που προσγειώνονται και απογειώνονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια από τις 3 Απριλίου με το πρόσχημα της αύξησης των δραστηριοτήτων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν στόχους του Διεθνή Συνασπισμού

«Ήμουν στην αυτοκινητοπομπή που περιελάμβανε προσωπικό του Διεθνούς Συνασπισμού για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (CTG) του ιρακινού Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI) που εδρεύει στη Σουλεϊμανίγια όταν μας επιτέθηκαν», δήλωσε το Σάββατο ο στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Άμπντι μοιράστηκε τις λεπτομέρειες της επίθεσης της Παρασκευής στην ιστοσελίδα North Press λέγοντας:

«Υπήρχαν στρατιώτες των ΗΠΑ και μέλη της CTG μαζί μου».

Ο Άμπντι είπε ότι η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε μια αυτοκινητοπομπή που περιλάμβανε στρατιώτες του Διεθνούς Συνασπισμού και δυνάμεων των CTG.

«Ναι, ήμουν στη Σουλεϊμανίγια επικεφαλής αντιπροσωπείας των SDF».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον λόγο της παρουσίας του στη Σουλεϊμανίγια, ο Άμπντι είπε:

«Έχουμε κοινές αίθουσες επιχειρήσεων με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της ιρακινής κυβέρνησης και του ιρακινού Κουρδιστάν εν γνώσει του Διεθνούς Συνασπισμού».

Ο Αρχηγός των SDF ανέφερε ότι η επίθεση είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους Τούρκους για να εκφράσουν την ενόχληση και την αντίθεσή τους σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. «Θέλουν να τους σαμποτάρουν».

«Ο Ερντογάν επιδιώκει να κερδίσει τις εκλογές και δημιουργεί μια κατάσταση χάους για να εξαλείψει την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, ώστε να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα για μια νέα εισβολή στην περιοχή», δήλωσε ο Μαζλούμ Άμπντι στην ιστοσελίδα North Press.

Τόνισε τη σημασία της προστασίας του «λαού μου» από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

«Μια τέτοια επίθεση δεν θα σταματήσει ποτέ τη διαδικασία σταθερότητας που εργαζόμαστε εδώ και χρόνια».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις αρχές στη Σουλεϊμανίγια, ο Άμπντι είπε ότι «οι σχέσεις μας βασίζονται σε εθνικά θεμέλια και κοινά συμφέροντα», προσθέτοντας: «Ξεκίνησαν κατά την πολιορκία της Κομπάνι το 2014».

«Υπάρχει μια πραγματική συνεργασία απέναντι στον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

»Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις σχέσεις μας», κατέληξε ο Μαζλούμ Άμπντι.

Αντίδραση των ΗΠΑ

Οι αμερικανικές δυνάμεις αντιτίθενται στις απειλές κατά του αμερικανικού προσωπικού και θα παραμείνουν στο Ιράκ και τη Συρία για να επιτύχουν τη διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Φίλιπ Βεντούρα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το Σάββατο.

Αυτό έγινε μετά από τον τουρκικό βομβαρδισμό στο Διεθνές Αεροδρόμι τηςο Σουλεϊμανίγια στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν την Παρασκευή.

Σε μια αποκλειστική δήλωση στην ιστοσελίδα North Press, ο Βεντούρα είπε ότι «η επίθεση εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής που περιλάμβανε αμερικανικό προσωπικό βρίσκεται υπό έρευνα».

Ο Αρχηγός των SDF, Μαζλούμ Άμπντι, καταδίκασε την ύποπτη τουρκική επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια, σημειώνοντας ότι οι «πατριωτικές και ανθρωπιστικές» θέσεις και στάση του κόμματος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) ενοχλούν την Τουρκία.

«Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Βεντούρα.

«Είμαστε ανακουφισμένοι που κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση στη Σουλεϊμανίγια την Παρασκευή».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις «τοπικές δυνάμεις των εταίρων μας για να επιτύχουν τη διαρκή ήττα του ISIS».

Άλλες αντιδράσεις

Διεθνείς παρατηρητές και ηγέτες αντέδρασαν στην επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο τον ανώτατο διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ίδιος ο Άμπντι κατηγόρησε την Τουρκία για την επίθεση, λέγοντας ότι επιδίωκε να «σαμποτάρει» τις διεθνείς σχέσεις των SDF.

Είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη η Τουρκία με την «πατριωτική και ανθρωπιστική» στάση του σοσιαλιστικού/σοσιαλπατριωτικού κεντροαριστερού κόμματος Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο έχει στενές σχέσεις με τις SDF.

Ο ηγέτης του PUK, Μπάφελ Ταλαμπανί, επισκέφθηκε τον Άμπντι στη βορειοανατολική Συρία στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Άμπντι σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει τις συνεργασίες των SDF με άλλες δυνάμεις, όπως ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς και τις ιρακινές και κουρδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες, τις οποίες συνάντησε στη Σουλεϊμανίγια πριν από την επίθεση.

Επιπλέον, «[ο Τούρκος πρόεδρος] Ερντογάν επιδιώκει να κερδίσει τις εκλογές και δημιουργεί μια κατάσταση χάους για την εξάλειψη της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) ώστε να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα για μια νέα εισβολή στην περιοχή», είπε ο Μαζλούμ Άμπντι.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (SDC), το επικεφαλής διπλωματικό σώμα της βορειοανατολικής Συρίας, δήλωσε ότι «η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει σκόπιμα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και απειλεί τις ζωές των αμάχων μέσω άμεσης και έμμεσης παρέμβασης».

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές επιθέσεις αποσταθεροποιούν την ιρακινή κοινότητα – έναν από τους κύριους εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ιλχάμ Άχμεντ, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του SDC, υποστήριξε ότι «οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις της κυριαρχίας της Συρίας και του Ιράκ αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή.

»Το PUK είναι ο μόνιμος σύμμαχος και υποστηρικτής μας», έγραψε σε tweet.

Η AANES, το κυβερνών σώμα στην βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ότι η Τουρκία «στοχεύει να δημιουργήσει χάος μέσω των επεμβάσεων της και της παραβίασης της κυριαρχίας των γειτονικών χωρών».

Προσθέτοντας ότι «η Τουρκία απλώνει το χέρι της στο Ιράκ και την περιοχή του Κουρδιστάν με αδύναμα επιχειρήματα και προφάσεις».

Ο Μπάφελ Ταλαμπανί, ο ηγέτης του PUK, καταδίκασε την επίθεση και τη «μάταιη προσπάθεια» να αποσταθεροποιηθεί η ασφάλεια της περιοχής, αποκαλώντας την «κόκκινη γραμμή».

Ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού πατριωτικού κόμματος των Κούρδων του Ιράκ άφησε να εννοηθεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), η κουρδική δεξιά δηλαδή και κύριος πολιτικός αντίπαλος του PUK, μπορεί να έχει διαβιβάσει πληροφορίες στην Τουρκία, λέγοντας ότι «δεν είναι περίεργη υπόθεση και έχουμε μακρά ιστορία με αυτό».

Το KDP φημολογείται ότι συνεργάζεται με τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στοιχεία που να συνδέουν την επίθεση της Παρασκευής με το KDP.

Το προεδρικό γραφείο του Ιράκ, του οποίου ηγείται ένα πρώην μέλος του κόμματος του PUK, καταδίκασε επίσης την επίθεση, λέγοντας:

«Δεν υπάρχει νομική αιτιολόγηση που να δίνει άδεια τις τουρκικές δυνάμεις να συνεχίσουν να τρομοκρατούν ειρηνικούς πολίτες με το πρόσχημα της παρουσίας αντιιρακινών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος».

Η ανακοίνωση καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να «αναλάβει την ευθύνη» και να «ζητήσει συγγνώμη», απειλώντας «με σταθερή στάση για να αποτρέψει την επανάληψή τους».

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό για αυτό που θεωρεί παράνομη τουρκική κατοχή κυρίαρχου ιρακινού εδάφους.

Τον περασμένο Ιούλιο, τουλάχιστον εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από τουρκική επίθεση με ρουκέτα σε παραθεριστικό θέρετρο στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίασαν αναφέρθηκαν στην επίθεση με ντρόουν.

Ο Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας του Μέριλαντ, το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Ο Βαν Χόλεν ζήτησε πλήρη έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα North Press ότι η υπόθεση τελεί υπό έρευνα το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Συρία και το Ιράκ υποστηρίζοντας «τοπικές δυνάμεις των εταίρων τους και για να επιτύχουν τη διαρκή ήττα του Ισλαμικό Κράτος». Το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομάσει τον υπεύθυνο την επίθεση.

Φωνές εντός του κατεστημένου ασφαλείας των ΗΠΑ που ζητούν να χαλιναγωγηθεί η Τουρκία για τις επιθέσεις της κατά της αμερικανικής δύναμης εταίρου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποστήριξε ότι είναι καιρός να επιβληθούν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους για τέτοιες επιθέσεις, καθώς και να σταματήσει η ανταλλαγή πληροφοριών και να εκδιωχθεί η Τουρκία από τον Διεθνή Συνασπισμό κατά του ISIS.

Ο Ρούμπιν πρότεινε μάλιστα οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν τις SDF με δικά τους drones.

Ο Ρούμπιν λέει ότι η επίθεση της Παρασκευής ήταν ένας τρόπος για τον Ερντογάν να «δείξει ότι παρακολουθεί τον Μαζλούμ Άμπντι και άλλους διοικητές των SDF» καθώς και να πυροδοτήσει μια κρίση για να «αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από το κακό ιστορικό του στην οικονομική διαχείριση ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2023. Τουρκία».

Ο Ερντογάν μπορεί επίσης να θέλει να «δείξει στην Ουάσιγκτον πόσο σοβαρός είναι για την απονομιμοποίηση των SDF για την απροθυμία τους να υποταχθούν στις ιδιοτροπίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα