Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλιμακώνεται ή ένταση Αζερμπαϊτζάν-Ιράν: Απελάθηκαν τέσσερις Ιρανοί διπλωματικοί υπάλληλοι

Κλιμακώνεται ή ένταση Αζερμπαϊτζάν-Ιράν: Απελάθηκαν τέσσερις Ιρανοί διπλωματικοί υπάλληλοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Διπλωματικό Σώμα, Ιράν,

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κήρυξε τέσσερις υπαλλήλους της πρεσβείας του Ιράν στο Μπακού persona non grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα), καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο είπε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, και τον ενημέρωσε ότι τα τέσσερα άτομα είχαν κηρυχθεί persona non grata «λόγω των δραστηριοτήτων τους που είναι ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς και αντιβαίνουν στη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι στους τέσσερις υπαλλήλους της πρεσβείας δόθηκε 48 ώρες για να φύγουν από το Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ιράν, οι Αζέροι αξιωματούχοι εξέφρασαν «έντονη δυσαρέσκεια» για τις «πρόσφατες προκλητικές ενέργειες» του Ιράν, όπως αποκαλούσαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει τη σύλληψη έξι Αζέρων υπηκόων που φέρεται να συνδέονταν με την Τεχεράνη και κατηγορήθηκαν για σχέδιο πραξικοπήματος στη χώρα.

Σε κοινή δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι οι έξι άνδρες «στρατολογήθηκαν από ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα».

Η δήλωση συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα άτομα σχεδίαζαν «να συγκροτήσουν μια “ομάδα αντίστασης” με στόχο την ίδρυση ενός κράτους της Σαρία στο Αζερμπαϊτζάν μέσω ένοπλων ταραχών και βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν».

Οι δύο χώρες, που μοιράζονται σύνορα περίπου 700 χιλιομέτρων (430 μίλια), έχουν μια περίπλοκη σχέση που χαρακτηρίζεται από ένταση εδώ και αρκετό καιρό.

Ωστόσο, οι εντάσεις εντάθηκαν τον Ιανουάριο μετά από ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αξιωματούχου ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Ενώ οι ιρανικές Αρχές απέδωσαν την επίθεση σε «προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα» του Ιρανού δράστη που συνελήφθη στη συνέχεια, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν να λέει ότι η επίθεση «ενθαρρυνόταν» από μια αντιαζερμπαϊτζανική εκστρατεία. στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν έχει εκφράσει ανησυχίες για τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ, σημαντικό προμηθευτή όπλων στο Μπακού.

Η Τεχεράνη είναι επίσης επιφυλακτική σχετικά με τους εθνικιστές στο Αζερμπαϊτζάν και τη στενή της σύμμαχο Τουρκία που υποδαυλίζει τις αποσχιστικές τάσεις μεταξύ του σημαντικού εθνοτικού Αζέρικου πληθυσμού του Ιράν.

Οι Αζέροι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα στο Ιράν, με εκατομμύρια από αυτούς να κατοικούν σε μια περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν που μοιράζεται το ίδιο όνομα με το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι τάσσεται στο πλευρό της Αρμενίας στη διαμάχη πολλών δεκαετιών για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Αζέροι ήταν παλαιότερα γνωστοί ως «Τάταροι του Καυκάσου». Είναι δηλαδή τουρκική φυλή και τα αζερικά, μία τουρκική γλώσσα, είναι αμοιβαία κατανοητά με τα τουρκικά. Με απλά λόγια, οι Τούρκοι γείτονες της Ελλάδας και οι Αζέροι μιλούν την ίδια γλώσσα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους γείτονές μας Τούρκους που είναι κυρίως μουσουλμάνοι σουνίτες στο θρήσκευμα, οι Αζέροι είναι μουσουλμάνοι σιίτες, έχουν δηλαδή ίδια θρησκεία με το Ιράν.

Όπως οι Τούρκοι της Τουρκίας θεωρούνται μιγάδες εξισλαμισμένων και εκτουρκισμένων Ελλήνων, Αρμενίων, Καυκάσιων, Αράβων κι άλλων λαών, που τους «καθαρόαιμους» Τούρκους (αν υπάρχουν πια) να είναι είναι μία ισχνή μειοψηφία, έτσι και οι Αζέροι θεωρούνται μιγάδες απόγονοι εξισλαμένων και εκτουρκισμένων Αρμενίων, Κούρδων, Ιρανών και Τούρκων Τατάρων.

Σχετικά άρθρα