Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μέσα στο Ραμαζάνι – Διπλωματικός θρίαμβος της Κίνας η εξομάλυνση

Συνάντηση ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μέσα στο Ραμαζάνι – Διπλωματικός θρίαμβος της Κίνας η εξομάλυνση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Κίνα, Σαουδική Αραβία,

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αντίστοιχα ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, μετέδωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες Δευτέρα (27/3) το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τηλεφωνικά για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, σημείωσε το πρακτορείο.

Η προηγούμενη συνομιλία τους έγινε την περασμένη Τετάρτη.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, συζητήθηκε αριθμός θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος υπό το φως της τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

»Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου μήνα του Ραμαζανιού», σύμφωνα με το SPA.

Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν –με τη μεσολάβηση του Πεκίνου– ν’ αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, έπειτα από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και επέτεινε συγκρούσεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, από την Υεμένη ως τη Συρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Θρίαμβος της Κίνας

Αυτή η εξομάλυνση αποτελεί θρίαμβο της Κίνας, η οποία σημειώνει αξιοσημείωτη είσοδο στην περιφερειακή διπλωματική σκηνή, έχοντας ενορχηστρώσει αυτή τη συμφωνία.

«Είναι μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και διπλωματικό», τονίζει ο Ντενίς Μποσάρ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Είναι επίσης μια επιτυχία για το Ιράν, καθώς η συμφωνία θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την απομόνωσή του από την αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης.

Σχετικά άρθρα