Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισλαμικό Κράτος: Γυναίκες και γυναικόπαιδα τζιχαντιστών θέλουν να φύγουν από το στρατόπεδο Χολ

Ισλαμικό Κράτος: Γυναίκες και γυναικόπαιδα τζιχαντιστών θέλουν να φύγουν από το στρατόπεδο Χολ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χολ Προσφυγικός Καταυλισμός (Συρία), Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Οι σύζυγοι των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που είναι εγκλωβισμένες, πολλές με τα παιδιά τους, στον καταυλισμό-στρατόπεδο Χολ ανατολικά της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, περιμένουν από τις χώρες τους να τις επαναπατρίσουν, ενώ μέρος τους καταφεύγει σε λαθροδιακινητές για να αποδράσουν από τον αποτρόπαιο καταυλισμό εν μέσω της επίμονης αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας στις εκκλήσεις επαναπατρισμού.

Πέντε χρόνια μετά την εδαφική ήττα του λεγόμενου «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το ζήτημα των οικογενειών που θεωρούνται συνδεδεμένες με την οργάνωση, γνωστές ως «οικογένειες ISIS», εξακολουθεί να θέτει σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας, κοινωνικές και οικονομικές για την περιορισμένης ικανότητας υπό την ηγεσία των Κούρδων τοπική Αρχή στη βορειοανατολική Συρία.

Μια Ιρακινή πρόσφυγας, σύζυγος ενός τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκεται στον καταυλισμό Χολ, απαιτεί να γυρίσει στη χώρα της.

«Ήρθαμε από την Μπαγκούζ πριν από πέντε χρόνια.

»Η ζωή στο στρατόπεδο είναι άθλια. υψηλές τιμές, επιδρομές και αναζήτηση».

«Δεν θέλουμε να ζήσουμε στη Συρία ή στον καταυλισμό», είπε σε συνέντευξή της στο North Press.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχασε το τελευταίο του προπύργιο στη Συρία τον Μάρτιο του 2019.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος μετά από σκληρές μάχες στην πόλη Μπαγκούζ στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ Αλ Ζουρ, θέτοντας τέλος στο λεγόμενο «χαλιφάτο» του ISIS.

Μετά το Μπανγκούζ, χιλιάδες μουτζαχεντίν του ISIS πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν σε φυλακές, ενώ οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα Χολ και Ροτζ στις περιοχές της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

«Κάθε τέσσερις μήνες, μια παρτίδα 150 οικογενειών πηγαίνει στο Ιράκ.

»Μερικές οικογένειες έχουν εγγραφεί για να ταξιδέψουν από πέρυσι και είναι ακόμα εδώ», πρόσθεσε η Ιρακινή πρόσφυγας.

«Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε για να πάμε στο Ιράκ;

»Τουλάχιστον 200 ή 300 οικογένειες θα πρέπει να ταξιδεύουν σε κάθε παρτίδα», σημείωσε.

Η καθυστέρηση των τακτικών ταξιδιών επαναπατρισμού παρότρυνε πολλές Ιρακινές στον καταυλισμό να καταφύγουν σε λαθρέμπορους-λαθροδιακινητές για να βγουν έξω, σύμφωνα με την Ιρακινή που προτίμησε να μην κατονομαστεί.

Ορισμένες ιρακινές οικογένειες πλήρωσαν περίπου 1.400 δολάρια, ενώ άλλες πλήρωσαν 10.000 δολάρια σε λαθρέμπορους για να τις βγάλουν από τον καταυλισμό, ενώ άλλες πλήρωσαν για να συμπεριλάβουν τα ονόματά τους στις λίστες με τα τακτικά ταξίδια για να φύγουν από τον καταυλισμό, εξήγησε περαιτέρω η γυναίκα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ιρακινός υπουργός Μετανάστευσης και Εκτοπισμού, Ιβάν Φαΐκ Τζάμπρο, δήλωσε στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα για τις υπόλοιπες χώρες να επαναπατρίσουν τους υπήκοους τους από το στρατόπεδο Χολ, και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να επαναπατρίζουν τους υπηκόους τους».

Ο Ιρακινός υπουργός υπολόγισε τον αριθμό των Ιρακινών στο στρατόπεδο Χολ σε περίπου 31.000, ενώ σημείωσε ότι δεν ανήκουν όλοι στο ISIS, καθώς «όποιος αποδειχθεί ότι είναι μέλος του ISIS θα οδηγηθεί απευθείας στα δικαστήρια».

Η ιρακινή κυβέρνηση συνεχίζει να επαναπατρίζει τους υπηκόους της από το στρατόπεδο Χολ κατά παρτίδες, και με ένα τακτικό πρόγραμμα, υποβάλλονται σε φιλτράρισμα ασφαλείας στο Κυβερνείο της Νινευή πριν τους επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, δήλωσε ότι «Το στρατόπεδο Χολ περιλαμβάνει 60.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί είναι Ιρακινοί, και η κυβέρνηση φέρνει πίσω 150 ιρακινές οικογένειες το μήνα».

Στις 31 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας στον καταυλισμό Χολ απέτρεψαν μια απόπειρα απόδρασης γυναικών και οικογενειών μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά οικογενειών του ISIS από περίπου 60 χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στους δύο επικίνδυνους καταυλισμούς Χολ και Ροτζ στα εδάφη της AANES στη βορειοανατολική Συρία.

Ένας τομέας αφιερωμένος στις οικογένειες του ISIS μέσα στο στρατόπεδο Χολ ονομάζεται «al-Muhajirat» ο τομέας των ξένων, ο οποίος κρατά γυναίκες μελών του ISIS ξένων εθνικοτήτων, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνες για την εφαρμογή της ιδεολογίας της ομάδας.

Αυτές οι γυναίκες άφησαν τις χώρες τους και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). ο αριθμός τους είναι περίπου 8.200, σύμφωνα με τα στατιστικά της διοίκησης του στρατοπέδου.

Μια άλλη Ιρακινή γυναίκα πρόσφυγας στον καταυλισμό Χολ εύχεται να είχε τα χρήματα για να πληρώσει τους λαθρέμπορους για να φύγουν από τον καταυλισμό.

«Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα μπορούν να βγουν έξω», είπε στο North Press.

Τον Ιανουάριο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις SDF, θα συνεχίσει να μειώνουν τον αριθμό του πληθυσμού στο στρατόπεδο Χολ.

Ο στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, διοικητής της CENTCOM δήλωσε ότι το στρατόπεδο «χρησιμεύει κατά καιρούς ως σημείο ανάφλεξης του ανθρώπινου πόνου και προσφέρει ευκαιρίες στρατολόγησης για το ISIS.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επαναπατρισμός, η αποκατάσταση και η επανένταξη του πληθυσμού του είναι τόσο κρίσιμες για το Ιράκ, για την περιοχή και τη διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους».

Η AANES, η οποία δεν έχει τους πόρους ή τις δομές για να καλύψει τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων μελών οικογενειών του Ισλαμικού Κράτους που αυτή τη στιγμή κρατούνται, συνεχίζει να ζητά από τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και να ιδρύσουν διεθνή δικαστήρια για τους τζιχαντιστές του ISIS επειδή αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους στην περιοχή.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, διάφορες ασιατικές χώρες έχουν πάρει πίσω από τον καταυλισμό μικρούς αριθμούς πολιτών τους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα απρόθυμες να επαναπατρίσουν πολίτες τους, ισχυριζόμενες ότι πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Συμφωνούν να επαναπατρίσουν μόνο ορφανά παιδιά.

Το στρατόπεδο Χολ, 45 χλμ ανατολικά της Χασάκα, είναι τόπος «κατοικίας» για 55.829 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 28.725 Ιρακινών, 18.850 Σύρων και 8.254 ξένων υπηκοοτήτων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έλαβε η North Press.

Στο στρατόπεδο γίνονται πολλές δολοφονίες με διαφορετικές μεθόδους, κυρίως με πυροβόλα όπλα.

Σχετικά άρθρα