Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Οι παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός συζήτησαν την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων

Λιβύη: Οι παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός συζήτησαν την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρικανική Ένωση, Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λιβύη, Μισθοφόροι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία,

Λίβυοι και διεθνείς παρατηρητές κατάπαυσης του πυρός πραγματοποίησαν συνάντηση στην Τύνιδα την Παρασκευή, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι.

Οι παρατηρητές συζήτησαν την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών, προκειμένου να «συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», έγραψε ο Αμπντουλάγι Μπατίλι στο Twitter.

«Επαίνεσα τους παρατηρητές για την ευθύνη και τον σεβασμό τους για την κυριαρχία της Λιβύης», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) και το Ηνωμένο Βασίλειο, φιλοξένησαν μια συνάντηση την Πέμπτη για να συζητήσουν το κομμάτι ασφαλείας, τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την επανένωση των στρατιωτικών θεσμών.

Ο Αρχηγός Επιτελείου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με έδρα την ανατολική πλευρά (Κυρηναϊκή), στρατηγός Άμπντελ-Ραζίγκ αλ Ναντχούρι, και ο αρχηγός του επιτελείου της δυτικής περιοχής, στρατηγός Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, συμμετείχαν όπως και η Γαλλία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Αφρικανική Ένωση.

Η UNSMIL ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι, επαίνεσε τους στρατιωτικούς ηγέτες για την «επίδειξη πατριωτικού πνεύματος σε όλες τις συναντήσεις εντός και εκτός Λιβύης».

Χαιρέτισε επίσης τη «συμμετοχή και τις προσπάθειες των Αρχηγών των Επιτελείων για την ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών».

«Θα ήθελα να επαναλάβω την εκτίμησή μου σε αυτούς τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους», είπε.

«Εάν οι πολιτικοί ηγέτες συναντηθούν με το ίδιο πνεύμα, η κρίση στη Λιβύη θα είχε επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό».

Ο Μπατίλι προέτρεψε όλα τα μέλη της Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια (SWG) στη Λιβύη να υποστηρίξουν συλλογικά την υλοποίηση των εθνικών εκλογών, για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στους λιβυκούς θεσμούς.

«Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ασφαλείας είναι το κλειδί για την επιτυχία της διαδικασίας», ανέφερε.

«Ενθαρρύνουμε τους λιβυκούς θεσμούς ασφαλείας να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη.

»Καθώς και για να επιτρέψουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διεξαγωγή δίκαιων και διαφανών κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών το 2023», δήλωσε ο Μπατίλι.

Από την πλευρά της, η Συμπρόεδρος της SWG (Security Working Group) και πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη, Καρολάιν Χάρνταλ, χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η JMC (5+5 Joint Military Commission).

Σημείωσε επίσης τη σημασία της οικοδόμησης αυτής της δυναμικής για τη διατήρηση και την εμβάθυνση της ασφάλειας της Λιβύης.

«Με την προοπτική των εκλογών στη Λιβύη, η διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι κρίσιμης σημασίας», είπε.

«Αυτό θα απαιτήσει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους παράγοντες ασφαλείας να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικούς διαλόγους για την ασφάλεια των εκλογών.

»Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη σε αυτές τις προσπάθειες».

Σε επόμενες συνεδριάσεις εργασίας, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τους ρόλους και τις ευθύνες της κοινής στρατιωτικής δύναμης που συμφωνήθηκε να συσταθεί σε προηγούμενες συναντήσεις.

Κάλυψαν επίσης τις προετοιμασίες που απαιτούνται για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων πριν από την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, βασιζόμενοι στις συζητήσεις που έγιναν στο Κάιρο τον περασμένο μήνα.

Οι συμπρόεδροι τόνισαν τη σημασία της εθνικής ενότητας και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και ζήτησαν εποικοδομητική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα στις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Οι συναντήσεις οργανώθηκαν στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου πολιτικού διαλόγου UNSMIL-UNDP.

Σχετικά άρθρα