Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σούκρι καλωσόρισε τον «αδελφό Τούρκο υπουργό» Τσαβούσογλου – Τι συζήτησαν

Ο Σούκρι καλωσόρισε τον «αδελφό Τούρκο υπουργό» Τσαβούσογλου – Τι συζήτησαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σάμεχ Σούκρι, Τουρκία,

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε το Σάββατο στο Κάιρο στο πρώτο τέτοιο ταξίδι υψηλού επιπέδου εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς οι σχέσεις Κάιρου και Άγκυρας επιδιορθώνονται, μεταδίδει η Ahram.

Ο Τούρκος υπουργός έγινε δεκτός στο Παλάτι Ταχρίρ, το οποίο παλαιότερα ήταν η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών και τώρα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών ξένων προσκεκλημένων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανέφερε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπού Ζέιντ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι, είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να αποκαταστήσουν τις ομαλές σχέσεις μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

«Ανυπομονούμε για οτιδήποτε μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες», πρόσθεσε ο Σούκρι, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές καταστάσεις.

Ο Σούκρι πρόσθεσε, το Σάββατο, ότι συζήτησαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Roya News.

Επεσήμανε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία δεν επηρεάστηκαν μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη περίοδο, σημειώνοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας ανήλθαν σε 9 δισ. δολάρια.

Με τη σειρά του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το Κάιρο και η Άγκυρα κάνουν θετικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σίσι και Ερντογάν.

Διαβάστε: Τσαβούσογλου από Κάιρο: «Το συντομότερο δυνατό» η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη βοήθεια που παρείχε στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, και άφησε χιλιάδες νεκρούς, μεταδίδει η Egypt Today.

Τόνισε ότι ο υπουργός Σάμεχ Σούκρι ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά τον σεισμό και ότι ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σισι τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ για να του εκφράσει συλλυπητήρια.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, υπάρχουν σημαντικά βήματα που θα γίνουν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε τη σημασία της διεύρυνσης του χώρου αμοιβαίου οφέλους, αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Δρ. Μουσταφά Μαντμπούλι με τουρκικές εταιρείες για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και εμποδίων που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας την ύπαρξη επικοινωνίας μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο, ενώ εργάζεται για τη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Αίγυπτος έχει κίνητρα για να προσελκύσει περισσότερους Τούρκους επενδυτές κατά την επόμενη περίοδο, με την παρουσία κοινής βούλησης για ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν κλειστή συνάντηση, όπου συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ

Από αυτή την άποψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι το Κάιρο και η Άγκυρα επιδιώκουν να αποφύγουν την ένταση στο «ευλογημένο τζαμί Αλ Άκσα», στην Ιερουασαλήμ, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, εξηγώντας την ύπαρξη συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση των προσπαθειών πάνω σε αυτό και αυτό συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη του υπουργού Σούκρι στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε ρωσοουκρανική πυρηνική κρίση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε και η ουκρανο-ρωσική κρίση και τις προσπάθειες που μπορούν να καταβάλουν και οι δύο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναφερόμενος στον αντίκτυπο του πολέμου στην Αίγυπτο και την Τουρκία και προειδοποιώντας για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών σε πυρηνική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσαβούσογλου ζήτησε συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ αφορούσαν την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις δύο χώρες.

Ο Σούκρι αποκάλεσε τον Τσαβούσογλου «αδελφό»

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοινής επιθυμίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξηγώντας ότι η εμπορική ανταλλαγή μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας έφτασε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια και ο όγκος των τουρκικών επενδύσεων υπολογίζονται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοινής επιθυμίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Καλωσορίζω τον αγαπητό αδελφό Τούρκο υπουργό και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό και να ανοίξουμε κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών στην Αίγυπτο και την Τουρκία», πρόσθεσε ο Σούκρι.

Επιπλέον, ο υπουργός Σάμεχ Σούκρι εξήγησε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν το παλαιστινιακό ζήτημα και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, καθώς και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, καθώς και τον φάκελο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κοινή συνεργασία ιδιαίτερα μεταξύ των δύο χωρών.

«Ανυπομονούμε να επιτύχουμε αυτό που είναι προς το συμφέρον των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας», είπε ο Σούκρι.

Σχετικά άρθρα