Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσαβούσογλου από Κάιρο: «Το συντομότερο δυνατό» η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο

Τσαβούσογλου από Κάιρο: «Το συντομότερο δυνατό» η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σάμεχ Σούκρι, Τουρκία,

Η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, την πρώτη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάνουμε σαφή βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο…

»Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην διαρρήξουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον», τόνισε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιμηκύνει περαιτέρω τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέποντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία την ημέρα που πρόκειται να λήξει η συμφωνία.

«Η Ρωσία συμφώνησε σε μια παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για δύο μήνες.

»Θα προσπαθήσουμε για μια περαιτέρω παράτασή της μετά δύο μήνες», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ομόλογός του χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου «ειλικρινείς, ενδελεχείς και διαυγείς», ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος στην πιθανότητα να επαναφέρουν οι δύο χώρες τους πρεσβευτές τους.

«Θα φτάσουμε στο θέμα (της επαναφοράς των πρεσβευτών) στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει αυτό», σημείωσε ο Σούκρι.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επλήγησαν όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου της Άγκυρας, το 2013. Ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος το επόμενο έτος.

Πότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες

Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι επισκέφτηκε την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν περισσότερους από 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι δύο χώρες είχαν εξάλλου αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για τη Λιβύη, όπου υποστήριζαν αντίπαλες φατρίες σε μια ανεπίλυτη σύγκρουση, καθώς και για τα θαλάσσια σύνορα στην πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα και το Κάιρο ξεκίνησαν το 2021, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Άγκυρα ζήτησε από τα αντιπολιτευόμενα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα που λειτουργούν στην Τουρκία να μετριάσουν την κριτική τους για την Αίγυπτο.

Ο Μόρσι πέθανε στη φυλακή στην Αίγυπτο το 2019.

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι φυλακισμένα στην Αίγυπτο ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και η οργάνωση παραμένει εκτός νόμου.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία αγωνίζεται να διαχειριστεί την έντονη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί για νέες επενδύσεις στην Αίγυπτο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά άρθρα