Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κωνσταντινούπολη: Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό έως 7,8 Ρίχτερ και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Κωνσταντινούπολη: Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό έως 7,8 Ρίχτερ και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κωνσταντινούπολη, Σεισμός, Τουρκία,

Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό από 7,2 έως 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη που θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους, κάνει ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

«Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», αναφέρει στο CNN ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Τζελάλ Σενγκόρ και συμπληρώνει:

«Εάν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα 20 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη».

Με δύο σημαντικές γραμμές ρήγματος στην περιοχή, τη Βόρεια Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο.

Είναι μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της πολυπληθέστερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης σε σεισμό.

Η άλλοτε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αργότερα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η πυκνοκατοικημένη πόλη φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Βρίσκεται επισφαλώς κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο διέρχεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη και μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου.

Το ρήγμα έχει οδηγήσει σε πολλούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου του 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τη Νικομήδεια (Ιζμίτ) το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας άλλους 500.000.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας ακόμη θηριώδης σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 7,2 έως 7,8 Ρίχτερ, με καταστροφικές συνέπειες για τον μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό κόμβο της Τουρκίας.

Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου μεγέθους σεισμού είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», εξηγεί ο Σενγκόρ.

Μελέτη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και συνέβαινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

«Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι ένας όλεθρος», λέει ο Σενγκόρ.

«Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της σεισμικής δόνησης, πρέπει να σκεφτείς και τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

Οι προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση περίπου 90.000 κτιρίων στην Πόλη, ενώ άλλα 260.000 ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατ. ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Πόλης – αυτό είναι περισσότερο από το 1/4 του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά άρθρα