Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έτοιμος να πάει στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης για να δει τον Γκουτέρες

Έτοιμος να πάει στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης για να δει τον Γκουτέρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Την ετοιμότητα του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εάν αυτό θα συμβάλει στις προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την μονόωρη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο κύριος Χριστοδουλίδης και η κυρία Ντι Κάρλο.

Όπως είπε, η κυρία Ντι Κάρλο ανέλαβε να μεταφέρει πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τουρκοκύπριο αποσχιστή ηγέτη Ερσίν Τατάρ για τριμερή συνάντηση «ακόμα και σήμερα» κατά το ραντεβού που θα έχει μαζί του στα κατεχόμενα στις δώδεκα το μεσημέρι.

Ο κύριος Λετυμπιώτης είπε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε στην αξιωματούχο του ΟΗΕ την πρόταση του για ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας τα οφέλη για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και διευκρινίζοντας ότι δεν θα υποκαταστήσει τον ρόλο του ΟΗΕ στη διαδικασία.

Για το σκοπό αυτό, ενημέρωσε την κυρία Ντι Κάρλο για τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ και ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών, μη αποκλειομένης σύντομης συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες παρά το γεγονός ότι θα έχει βαρυφορτωμένη ατζέντα στις Βρυξέλλες. 

Ερωτηθείς εάν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κύριος Λετυμπιώτης απάντησε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη για κάθε αποτέλεσμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε επίσης λόγο για ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο για λύση του Κυπριακού, κάτι που αναμένεται να επιδειχθεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Ως εξαιρετική χαρακτήρισε τη μονόωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Xριστοδουλίδη, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντικάρλο.

Κατά την αναχώρηση της από το Προεδρικό Μέγαρο και σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους είπε ότι μεταξύ άλλων συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την ανάληψη της εξουσίας και επανέλαβε τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να υποστηρίζει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

Κατά την παραμονή της στη Λευκωσία, η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει επαφές με κόμματα και οργανώσεις, ενώ αναμένεται να επισκεφτεί την Πράσινη Γραμμή και να πραγματοποιήσει πτήση με ελικόπτερο πάνω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σχετικά άρθρα