Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξαρθρώθηκε στη Μολδαβία φιλορωσικό δίκτυο που σχεδίαζε την αποσταθεροποίηση της χώρας

Εξαρθρώθηκε στη Μολδαβία φιλορωσικό δίκτυο που σχεδίαζε την αποσταθεροποίηση της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Υπερδνειστερία,

Η Αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε την Κυριακή την σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ύποπτο ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από την Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, με την ευκαιρία νέας διαδήλωσης κατά της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της γειτονικής της Ουκρανίας χώρας.

Οι Αρχές αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της ακραίας που επικρατεί στις σχέσεις με την Μόσχα, η οποία επιδιώκει την εγκατάσταση βολικής προς το Κρεμλίνο κυβέρνησης στο Κισινάου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Έπειτα από έρευνες το Σάββατο το βράδυ, 25 άνδρες ανακρίθηκαν και οι 7 ετέθησαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας Βιορέλ Τσερναουτεάνου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πράκτορας της Αστυνομίας διείσδυσε στην οργάνωση αρχηγός της οποίας είναι ένας Ρωσομολδαβός.

Αποτέλεσμα, «δέκα ώρες βίντεο και ηχητικών καταγραφών».

«Άνθρωποι κατέφθασαν από την Ρωσία με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ρόλο», πρόσθεσε ο αρχηγός της Αστυνομίας χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του δικτύου αυτού «αφού έλαβαν πληροφορίες για την οργάνωση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενεργειών αποσταθεροποίησης στο έδαφός μας μέσω διαδηλώσεων».

Εν όψει της οργάνωσης νέας διαδήλωσης χθες στην πρωτεύουσα Κισινάου, οι έλεγχοι ενισχύθηκαν στα σύνορα και απαγορεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η είσοδος σε 182 αλλοδαπούς.

Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και «πιθανό μέλος» της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

«Μάια Σαντού, παραιτήσου!»

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο και χαρακτηρίσθηκε από επεισόδια, κλίμα λίγη ώρα αφού ειδοποιήσεις για βόμβα διατάραξαν προς το μεσημέρι την λειτουργία του αεροδρομίου του Κισινάου.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο και προσπάθησαν να κινηθούν προς την έδρα της κυβέρνησης, αλλά εμποδίσθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε 54 προσαγωγές.

Μεταξύ των διοργανωτών αυτής της συγκέντρωσης, το κόμμα του φιλορώσου ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει διαφύγει από την χώρα, για τον οποίο η Aστυνομία υποπτεύεται ότι πληρώνει τους διαδηλωτές.

Στο πλήθος των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί Μολδαβοί που έχουν πληγεί από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ζήτησαν την παραίτηση της φιλοευρωπαίας προέδρου Μάια Σαντού με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία!».

«Με τις άθλιες συντάξεις μας, ο χειμώνας ήταν σκληρός.

»Κανείς δεν έρχεται να μας δει, κανείς δεν μας ακούει», δήλωσε η Ιρίνα, 62 ετών, κάτοικος πόλης που βρίσκεται κοντά στην φιλορωσική αποσχισθείσα Υπερδνειστερία, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.

«Υποτίθεται ότι είμαστε δημοκρατία.

»Ηρθαμε εδώ ειρηνικά, δεν έχουμε ούτε μαχαίρια ούτε βόμβες», δήλωσε άλλη διαδηλώτρια.

Σε ομιλία της η Μαρίνα Τάουμπερ, βουλευτής του κόμματος Σορ, δήλωσε ότι η Μάια Σαντού θέλει «να παρασύρει την Μολδαβία στον πόλεμο».

Ρωσικές κινήσεις στην Υπερδνειστερία

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Παρασκευή τη Ρωσία ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεξάρτητη από το 1991 με επίσημη γλώσσα τη ρουμανική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει την τροφοδότηση της ηγεσίας της Μολδαβίας με πληροφορίες ώστε η μολδαβική ηγεσία να είναι σε θέση να ενισχύσει τις έρευνες και να αντιταχθεί στα ρωσικά σχέδια.

Η Μολδαβία, η οποία κάποτε ανήκε στη ζώνη επιρροής της Μόσχας, κυβερνάται πλέον από μία κυβέρνηση που είναι στραμμένη προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το Κισινάου αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας, όπου οι τοπικές φιλορωσικές Αρχές κάλεσαν τον ΟΗΕ να ερευνήσει υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη ανήκει στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) αντέδρασαν άμεσα καταγγέλλοντας προβοκάτσια οργανωμένη από τη Μόσχα.

Εκτός του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, το νέο αυτό επεισόδιο ενισχύει της ανησυχίες για τυχόν διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αφού υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ένα νέο μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει με εφαλτήριο τη φιλορωσική Υπερδνειστερία με κατεύθυνση την πόλη της Οδησσού στη νότια Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα