Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΟΗΕ: «Αποκαλυπτική» η καταστροφή από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

ΟΗΕ: «Αποκαλυπτική» η καταστροφή από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σεισμός, Συρία, Τουρκία,

Η καταστροφή που προκλήθηκε από τον σεισμό στη Συρία και την Τουρκία είναι «αποκαλυπτική» και εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν «απώλειες, τραυματισμούς και τραύματα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Το επίπεδο της καταστροφής και της καταστροφής είναι συγκλονιστικό και σε πολλά σημεία είναι αποκαλυπτικό», είπε ο Γκράντι μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Εκατομμύρια έχουν υποστεί απώλειες, τραυματισμούς και τραύματα και πολλοί άλλοι έχουν εκτοπιστεί από αυτό το τραγικό και τρομερό γεγονός».

Ο ΟΗΕ ζήτησε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική απάντηση στον σεισμό στη Συρία και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Στη Συρία, ο Γκράντι επισκέφθηκε περιοχές της Λατάκειας, της Χάμα και της Δαμασκού που ελέγχονται από την κυβέρνηση, καθώς και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και καταφύγια εκτοπισμένων στη Συρία, αναφέρει η δήλωση.

Ο Γκράντι συναντήθηκε με εκτοπισμένους τόσο από τον πόλεμο όσο και από τον σεισμό.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε αργότερα ότι «η κατάστασή τους αποτελεί παράδειγμα της εξαιρετικής δυσκολίας που προκάλεσαν 12 χρόνια σύγκρουσης στον συριακό λαό και στις υποδομές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων βασικών υπηρεσιών όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα».

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγισε ότι 5,37 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη Συρία που επλήγησαν από τον σεισμό θα χρειαστούν βοήθεια και μέρη να εγκατασταθούν.

Ο ΟΗΕ έχει επικριθεί για την αργή αντίδρασή του στην αποστολή βοήθειας στην περιοχή, ιδιαίτερα τη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την ισλαμιστική φιλοτουρκική αντιπολίτευση.

Ο Γκράντι φάνηκε να αναγνωρίζει το ίδιο όταν είπε ότι «η ανταπόκριση [στον σεισμό] πρέπει να διαθέτει καλύτερους πόρους…

»Αν και είναι κρίσιμο να σκεφτούμε και να υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμες προσπάθειες, απαιτούνται πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και πόροι έγκαιρης ανάκαμψης, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές τους».

Σχετικά άρθρα