Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αργεντινή: Το εμπόριο με τις Ρωσίδες εγκύους

Αργεντινή: Το εμπόριο με τις Ρωσίδες εγκύους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αργεντινή, Έγκυος, Ρωσία,

Η εισαγγελία της Αργεντινής ερευνά ένα δίκτυο που παρασύρει εν μέσω πολέμου εγκύους από τη Ρωσία στη χώρα για να γεννήσουν. Το δεύτερο βήμα είναι η απόκτηση διαβατηρίου.

«Για την πιο σημαντική στιγμή στη ζωή σας, σας αξίζει το καλύτερο.

»Γιατί λοιπόν να μην φέρετε στο κόσμο το μωρό σας βρισκόμενη στη Νότια Αμερική χωρίς κανένα άγχος και με πλήρη κάλυψη;

»Το απλό πακέτο ανέρχεται στα 3.500 δολάρια», ενώ η πολυτελής έκδοση που προσφέρει σοφέρ, μπέιμπι σίτερ και μαθήματα ισπανικών κοστίζει 15.000 δολάρια.

Οι Ρωσίδες έγκυοι αντικρίζουν τη διαφήμιση αυτή στην ιστοσελίδα «ArgentinaFamily», η οποία φαντάζει ως ένα όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζει κανείς:

«Αποκτήστε το δεύτερο διαβατήριό σας, το οποίο εκδίδεται ταχύτατα και επιτρέπει την είσοδο ολόκληρης της οικογένειας σε περισσότερες από 170 χώρες».

Πίσω από την ιστοσελίδα «ArgentinaFamily» βρίσκεται η 26χρονη Έλενα Κούκλινα από τη Ρωσία που ζει στο Μπουένος Άιρες.

Πριν από μια εβδομάδα οι αρχές μπήκαν στο πολυτελές ενοικιαζόμενο διαμέρισμά της και κατέσχεσαν 66.920 δολάρια σε μετρητά, φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Η Αστυνομία την καταδίωκε από τον Δεκέμβριο.

Όπως όλα δείχνουν, η Έλενα Κούκλινα είχε υφαρπάξει δημόσιους πόρους ενώ είχε πλαστογραφήσει έγγραφα για πάνω από 70 Ρωσίδες εγκύους που εισήλθαν στη χώρα. Το πρακτορείο της έδινε ψεύτικες διευθύνσεις διαμονής, ώστε η διαδικασία πολιτογράφησης να γίνεται πιο γρήγορα.

Ερευνάται επίσης η πώληση πιστοποιητικών γέννησης και ταυτοτήτων σε Ρώσους υπηκόους.

«Είναι μια επιχείρηση εκατομμυρίων» λέει η Φλορένσια Καρινιάνο.

Μέσα σε ένα χρόνο χιλιάδες έγκυοι από τη Ρωσία

Η Φλορένσια Καρινιάνο είναι επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Αργεντινής τα τελευταία τρία χρόνια και τα λέει σταράτα όταν πρόκειται για δίκτυα όπως το «ArgentinaFamily».

Από τη Ρωσία στην Αργεντινή ήρθαν περίπου 10.500 έγκυοι πέρυσι και ο φετινός αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, όπως αναφέρει η ίδια:

«Όποιος θέλει να μείνει στη χώρα μας είναι ευπρόσδεκτος.

»Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλές Ρωσίδες δεν μένουν εδώ, παίρνουν απλώς το διαβατήριο και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.

»Μετά ανακαλύπτουμε Ρώσους κατασκόπους στη Σλοβενία με αργεντίνικο διαβατήριο. Αυτός είναι ο φόβος μας».

Όντως το διαβατήριο της Αργεντινής, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αποτελεί ένα τζάκποτ για πολλούς Ρώσους.

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Αργεντινή λαμβάνουν αυτόματα την αργεντίνικη υπηκοότητα, ενώ στη συνέχεια οι γονείς μπορούν να ζητήσουν επίσης την υπηκοότητα.

Το διαβατήριο της χώρας προσφέρει είσοδο χωρίς βίζα σε 171 χώρες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποβάλει κανείς αίτηση άδειας παραμονής στις ΗΠΑ για δέκα χρόνια.

Πριν από δέκα ημέρες οι αρχές της Αργεντινής απαγόρευσαν την είσοδο σε έξι Ρωσίδες εγκύους.

«Οι γυναίκες που έφτασαν στο αεροδρόμιο την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους ήταν μόνες, δεν είχαν χρήματα και δεν είχαν κλείσει πτήση επιστροφής(…) δεν μπορούσαν να μας πουν καν που ήθελαν να πάνε στο Μπούένος Αίρες ή σε ποιο ξενοδοχείο είχαν κάνει κράτηση.

»Τότε καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ψεύτικους τουρίστες» επισημαίνει η Καρινιάνο.

»Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει στις γυναίκες που εισέρχονται στην Αργεντινή να γεννήσουν εδώ, αλλά απαιτείται ειδική βίζα.

Ελκυστικό το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Ο Φεντερίκο Ντελγκάδο, ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα, δεν μπορεί να αναφέρει τίποτα στην DW για την εν εξελίξει διαδικασία.

Ωστόσο αυτό που ξεκαθάρισε είναι πως αυτή τη στιγμή οι νομικές έρευνες δεν έχουν καμία σχέση με τη μελλοντική είσοδο εγκύων Ρωσίδων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των αρχών.

Η Αργεντινή, όπως και πολλές άλλες χώρες, έχει συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία που επιτρέπει την είσοδο για λίγους μήνες.

Για τον εισαγγελέα δεν είναι μόνο η προοπτική ενός διαβατηρίου που προσελκύει πολλές εγκύους Ρωσίδες στην Αργεντινή αλλά και η εξαιρετική ιατρική περίθαλψη.

«Τόσο το κρατικό όσο και το ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Αργεντινή είναι πολύ καλά, δεν φοβούνται συγκρίσεις με τη νότια Ευρώπη.

»Το γεγονός επίσης πως η Αργεντινή είναι πολύ φθηνή για όσους μπορούν να πληρώσουν με δολάρια, δικαιολογεί το γιατί τόσες γυναίκες από την άλλη άκρη του κόσμου επιθυμούν να γεννήσουν εδώ».

Στο Μπουένος Άιρες οκτώ νοσοκομεία έχουν εξελιχθεί σε σημεία επαφής των Ρώσων εγκύων.

Για παράδειγμα στο ιδιωτικό νοσοκομείο Sanatorio Finochietto τον Δεκέμβριο ένα στα τρία μωρά γεννήθηκε από Ρώσους γονείς.

Η Φλορένσια Καρινιάνο χαίρεται για τις νέες μητέρες αλλά συνεχίζει λέγοντας πως: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε μαιευτήριο για όλο το κόσμο».

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα