Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNN: Αποτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Satan II ενώ ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο

CNN: Αποτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Satan II ενώ ο Μπάιντεν ήταν στο Κίεβο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που φαίνεται να απέτυχε, κατά το διάστημα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Η Ρωσία ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω διαύλων αποκλιμάκωσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως ανωμαλία ή κλιμάκωση.

Η δοκιμή του βαρέως πυραύλου SARMAT –με το παρατσούκλι Satan II στη Δύση και ικανό να εκφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές– φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν αυτό είχε λειτουργήσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε επισημάνει τη δοκιμή στην ομιλία του την Τρίτη.

Αντιθέτως, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η προφανής δοκιμή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία με βάση πληροφορίες από πηγές.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας για πρώτη φορά, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στη χώρα.

Η δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή ήταν τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

H χρονική στιγμή της δοκιμής υποδηλώνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για λόγους αποκλιμάκωσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στο την ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Σχετικά άρθρα