Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άντονι Μπλίνκεν: Να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό

Άντονι Μπλίνκεν: Να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Άντονι Μπλίνκεν, Εκλογές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Υπουργείο Εξωτερικών, Φατί Μπασάγκα,

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σχηματιστεί μια νόμιμη κυβέρνηση.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι ο Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάγιε Μπατίλι, εργάζεται για την εξασφάλιση των εκλογών.

«Ο Μπατίλι προσπαθεί να συγκεντρώσει τα μέρη προκειμένου να συμφωνήσουν να τα επιτύχουν», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπλίνκεν είπε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ουάσιγκτον συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους στο ΝΑΤΟ για την επίλυση τυχόν διαφορών μεταξύ τους».

Τόνισε ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να λάβει μονομερή μέτρα για την επίλυση αυτών των διαφορών».

Από την πλευρά του, ο Δένδιας εξήγησε ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης «δεν έχει καμία αξία στη Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και στον σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η κυβέρνηση την Τρίπολη είπε στην Τουρκία «να μην λάβει στα σοβαρά» μια δικαστική απόφαση που ανέστειλε μια συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Άγκυρα πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.

Διοικητικό Δικαστήριο Τρίπολης αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τον Οκτώβριο, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανές έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες αποσκοπούσαν σε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λιβυκή ΑΟΖ και ήρθαν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν την ανυπόστατη και εξωφρενική συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2022, το Λιβυκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τον ομόφωνο διορισμό του Φάτι Μπασάγκα ως νέου πρωθυπουργού.

Όμως ο Ντμπέιμπα προειδοποίησε ότι ο διορισμός μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο και χάος στη χώρα.

Ανανέωσε τη δέσμευσή του να παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από LIBYA REVIEW

Σχετικά άρθρα