Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Χολέρα κι άλλες ασθένειες απειλούν τους σεισμόπληκτους

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Χολέρα κι άλλες ασθένειες απειλούν τους σεισμόπληκτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σεισμός, Συρία, Τουρκία, Χολέρα,

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε ότι οι μολυσματικές ασθένειες αποτελούν κίνδυνο την προσεχή περίοδο στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το ECDC ανέφερε: «Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια αποτελούν κίνδυνο την προσεχή περίοδο, με πιθανότητα να προκαλέσουν εστίες, ιδίως καθώς οι επιζώντες μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

»Οι κατεστραμμένες υποδομές κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένου του νερού και του ηλεκτρισμού, που προκαλούν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, ακατάλληλα συστήματα ψύξης και μαγειρέματος, ενδέχεται να αυξήσουν την εμφάνιση και τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό».

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι «ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες.

»Η χολέρα προκαλεί ανησυχία στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι Αρχές έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα καθώς η χώρα προσπαθεί για τον έλεγχο μιας εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2022.

»Θα πρέπει να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού που διαταράχθηκε από τους σεισμούς.

»Επιπλέον, άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα ή ή νερό μπορούν να προκαλέσουν εστίες σε καταυλισμούς: ιογενείς λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα Α, νοροϊός και ροταϊός, λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα ή βακτηριακές λοιμώξεις.

»Η διαθεσιμότητα καθαρού νερού και ο έλεγχος του χειρισμού των τροφίμων είναι μεταξύ των κορυφαίων μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών».

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Η παροχή πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη για τραύματα και άλλη επείγουσα περίθαλψη, καταφύγιο, πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και υγιεινής θα μετριάσει τον κίνδυνο απειλών μολυσματικών ασθενειών.

»Η δημιουργία συστημάτων επιτήρησης της υγείας από το δημόσιο υγειονομικό προσωπικό θα διευκολύνει την έγκαιρη προειδοποίηση και ανίχνευση εστιών.

»Διεθνείς οργανισμοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν κινητά εργαστήρια στις πληγείσες περιοχές και μπορούν επίσης να παρέχουν βοήθεια εμπειρογνωμόνων και στις δύο πληγείσες χώρες.

»Οι παρεμβάσεις επικοινωνίας κινδύνου και δέσμευσης της κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επικοινωνία και τη συνεργασία με άτομα και κοινότητες για να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν προστατευμένοι από μολυσματικές ασθένειες».

Σχετικά άρθρα