Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη – Σταθερότητα, ασφάλεια, ανάπτυξη κι ευημερία στην περιοχή

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη – Σταθερότητα, ασφάλεια, ανάπτυξη κι ευημερία στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ενέργεια, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF),

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συνεχάρη σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη τον νέο πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Οι δύο ηγέτες στην τηλεφωνική τους επικοινωνία επιβεβαίωσαν τη δύναμη των βαθιά ριζωμένων σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, εκφράζοντας την επιθυμία να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση την προσεχή περίοδο για να υπηρετήσουν τις φιλοδοξίες των δύο λαών και να συμβάλουν στην επίτευξη σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο πρόεδρος Σίσι εξέφρασε επίσης την εξαιρετική του εκτίμηση στον απερχόμενο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για τον κεντρικό ρόλο του στην ενίσχυση των δεσμών αιγυπτιοκυπριακής φιλίας κατά τα χρόνια της θητείας του, ευχόμενος κάθε επιτυχία και ευημερία στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος και η Κύπρος επιθυμούν να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και την ενέργεια.

Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Κύπρος είναι μέλη του EastMed Gas Forum, ενός διεθνούς οργανισμού με έδρα το Κάιρο που στοχεύει στη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Αίγυπτος υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Κύπρο για τη σύνδεση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών και συμφωνία με την Ελλάδα για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα μεταφέρει ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει αρκετές τριμερείς συνόδους κορυφής τα τελευταία χρόνια, η τελευταία από τις οποίες ήταν τον Οκτώβριο στην Αθήνα, για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στην κορυφή των οποίων είναι η ενέργεια.

Κατά την ένατη τριμερή σύνοδο κορυφής των ηγετών των τριών χωρών στην ελληνική πρωτεύουσα τον περασμένο Οκτώβριο, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία για τη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας για τη δημιουργία αγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέουν την Αφρική με την Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα