Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεισμός: Ο Τζ. Τσαπαγκέιν (Ερυθρός Σταυρός) προειδοποιεί για υγειονομική κρίση στη Συρία

Σεισμός: Ο Τζ. Τσαπαγκέιν (Ερυθρός Σταυρός) προειδοποιεί για υγειονομική κρίση στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερυθρός Σταυρός, Σεισμός, Συρία, Χαλέπι,

Η Συρία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επικίνδυνες εστίες ασθενειών εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού της περασμένης εβδομάδας, εάν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι δεν αποκτήσουν μόνιμη στέγη σύντομα, δήλωσε την Πέμπτη ο παγκόσμιος επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς οι Σύροι αγωνίζονται να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω της αυξανόμενης κρίσης.

Ο Τζέιγκαν Τσαπαγκέιν (Jagan Chapagain), ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), είπε ότι οι οικογένειες που μένουν σε πρόχειρα καταφύγια χωρίς επαρκή θέρμανση χρειάζονται επειγόντως μόνιμη στέγαση.

«Ζουν ακόμα σε πολύ βασικές συνθήκες, σε πολύ, πολύ κρύες σχολικές αίθουσες», είπε στο Associated Press σε συνέντευξή του.

«Εάν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα υπάρξουν συνέπειες για την υγεία».

Μίλησε μετά την επιστροφή του από το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας που για χρόνια ήταν μάρτυρας μερικών από τις χειρότερες μάχες του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Το Χαλέπι επλήγη από ξέσπασμα χολέρας στα τέλη του 2022.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στην πρόσβαση σε στέγαση, νερό, καύσιμα και άλλες υποδομές θα μπορούσε να καταστήσει «πιθανό» ένα άλλο ξέσπασμα, είπε, προσθέτοντας ότι η καταστροφή ήταν επίσης καταστροφική για την ψυχική υγεία των Σύρων.

«Αν η σύγκρουση τους είχε σπάσει την πλάτη, νομίζω ότι αυτός ο σεισμός σπάει το πνεύμα τους τώρα», είπε ο Τσαπαγκέιν.

Ο φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία πριν από μια εβδομάδα κατέστρεψε τμήματα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, τόσο στον βορειοδυτικό θύλακα που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και την Τουρκία όσο και σε κοντινές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι 3.688 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής στη Συρία, περίπου 1.400 από αυτούς σε πόλεις και κωμοπόλεις που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Ολόκληρες γειτονιές του Χαλεπίου έχουν εγκαταλειφθεί, πρόσθεσε ο Τσαπαγκέιν, με ορισμένους κατοίκους να επιλέγουν να μετακομίσουν σε αγροτικές περιοχές μετά τον σεισμό.

Πολλοί Σύροι εκτοπίστηκαν για δεύτερη φορά μετά τη φυσική καταστροφή, εγκαταλείποντας την πρώτη τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτίμησε ότι 5,3 εκατομμύρια Σύροι σε όλη τη σεισμόπληκτη χώρα θα μπορούσαν να μείνουν άστεγοι εάν δεν εξασφαλιστεί βιώσιμο καταφύγιο και βοήθεια.

Μακροπρόθεσμα, ο Τσαπαγκέιν είπε ότι η ανοικοδόμηση της υποδομής της Συρίας, που έχει ήδη ακρωτηριαστεί από τον πόλεμο, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος και η οικονομική κρίση στη Συρία καθιστούν την ταχεία ανάκαμψη μετά τον σεισμό πιο περίπλοκη.

Η IFRC έχει συγκεντρώσει 200 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (216,8 εκατομμύρια δολάρια) και ελπίζει να υποστηρίξει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεκάδες αεροπλάνα και φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στην υπό κυβερνητική Συρία.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για 397 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, που σχεδόν όλοι ζουν στη φτώχεια.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Χαλέπι, ο Τσαπαγκέιν είπε ότι η βοήθεια, η οποία μειώθηκε με τα χρόνια, έφτασε τώρα σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Μια γυναίκα του είπε ότι υπέφερε από τη συρρίκνωση της βοήθειας τα τελευταία χρόνια, αλλά «κατά κάποιο τρόπο αυτός ο σεισμός έφερε πίσω την ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσει (αυτή) να φάει ξανά φαγητό», θυμάται.

Ωστόσο, είπε, παραμένουν μεγάλα κενά σε βασικά αγαθά.

«Ακόμη και μερικά από τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να βρουν καύσιμα, ακόμη και μερικά από τα δικά μας αυτοκίνητα δυσκολεύονται να εφοδιαστούν καύσιμα», είπε ο Τσαπαγκέιν.

Σχετικά άρθρα