Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφτεί το Ιράν – Οι μεταξύ τους σχέσεις άριστες

Ο πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφτεί το Ιράν – Οι μεταξύ τους σχέσεις άριστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμπραχίμ Ραϊσί, Ιράν, Κίνα, Σι Τζινπίνγκ,

Ο πρόεδρος Σι της Κίνας «δέχτηκε με χαρά» την πρόσκληση του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο Ιράν, ανέφεραν και οι δύο χώρες σε κοινή ανακοίνωση που την Πέμπτη.

Δεν δόθηκε ημερομηνία για την επίσκεψη, η οποία θα ήταν η πρώτη του Σι στο κράτος της Μέσης Ανατολής από το 2016.

Το Πεκίνο και η Τεχεράνη ενίσχυσαν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους το 2021 υπογράφοντας ένα 25ετές «σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας», αλλά δέχονται πιέσεις από δυτικά έθνη για τις θέσεις τους σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τεχεράνη είναι επίσης υπό αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν συμφώνησε με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις το 2015 να χαλιναγωγήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Όμως ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της.

Οι προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας έχουν σταματήσει εδώ και μήνες, και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεχίζουν να κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα – έναν ισχυρισμό που το Ιράν αρνείται.

Το Πεκίνο και η Τεχεράνη ζήτησαν την Πέμπτη να σταματήσουν οι κυρώσεις, κατηγορώντας τις τρέχουσες εντάσεις στη «μονομερή αποχώρηση» της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία.

«Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η άρση των κυρώσεων και η διασφάλιση των οικονομικών μερισμάτων του Ιράν αποτελούν σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας», ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν.

«Όλες οι σχετικές κυρώσεις θα πρέπει να καταργηθούν πλήρως με επαληθεύσιμο τρόπο, προωθώντας την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφεραν.

«Αλληλεγγύη»

Το Πεκίνο έστρωσε το κόκκινο χαλί για την άφιξη του Ραΐσι την Τρίτη, με τον Ιρανό ηγέτη να ακολουθείται από μεγάλη εμπορική και οικονομική αντιπροσωπεία στην πρώτη τέτοια επίσκεψη για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Σι χαιρέτισε αργότερα την «αλληλεγγύη και τη συνεργασία» της Κίνας με το Ιράν «ενόψει των σημερινών περίπλοκων αλλαγών στον κόσμο, την εποχή και την ιστορία», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το Πεκίνο «υποστηρίζει το Ιράν στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας… και στην αντίσταση στη μονομερή και ηγεμονισμό», είπε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Η Κίνα «αντιτίθεται στις εξωτερικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράν», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά από έγγραφα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της γεωργίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, της συνδρομής σε καταστροφές, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανέφερε το CCTV.

Σχετικά άρθρα