Ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σε 31.974, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (AFAD).
H AFAD ανέφερε επίσης ότι σχεδόν 195.962 θύματα έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη του σεισμού.
Παράλληλα, ο απολογισμός από τον σεισμό στη Συρία έχει φθάσει τους 5.714 νεκρούς.
Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους τόσο στο θύλακο που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Μια γυναίκα διασώθηκε σήμερα από τα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Χατάι της νότιας Τουρκίας 203 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως το πρόσωπο που διασώθηκε είναι ένας άνδρας, όμως αργότερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε πως μια γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια στην πόλη.
Ένας 18χρονος ανασύρθηκε νωρίτερα από τα ερείπια κτιρίου στη νότια Τουρκία, περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, καθώς οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στρέφουν την προσοχή τους σ’ αυτούς στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο δριμύ ψύχος.
Ο Μουχαμέντ Τζαφέρ, η διάσωση του οποίου μεταδόθηκε από το CNN Turk, φαινόταν να κουνάει τα δάχτυλά του καθώς τον μετέφεραν αφού επέζησε του μεγάλου σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου και του ισχυρού μετασεισμού που ακολούθησε ώρες μετά.
Ήταν ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.
Οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία υπερβαίνουν πλέον τους 37.000.
Λίγο νωρίτερα, διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανά δύο αδέλφια από τα ερείπια συγκροτήματος διαμερισμάτων στην τουρκική επαρχία Καχραμάνμαράς.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ.
Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και η κατάστασή τους δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Οι διασώστες εργάσθηκαν και πάλι όλη τη νύχτα για να διασώσουν ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί.
Όμως μερικές ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να περιστέλλουν τις επιχειρήσεις καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τις ήδη ισχνές πιθανότητες επιβίωσης.
Μερικοί Πολωνοί διασώστες, μεταξύ των πολλών πολυεθνικών ομάδων που κατέφθασαν για να βοηθήσουν στην Τουρκία, ανακοίνωσαν πως θα αναχωρήσουν αύριο, Τετάρτη.
Νωρίτερα σήμερα, ένα αγόρι και ένας άνδρας διασώθηκαν στο Καχραμάνμαράς, ενώ διασώστες εξακολουθούν να προσπαθούν να φθάσουν τη γιαγιά, τη μητέρα και την κόρη μιας οικογένειας που φαίνεται πως έχουν επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια ενός κτιρίου.
Στο Χαλέπι της Συρίας, που έχει επίσης πληγεί από το σεισμό, ο επικεφαλής της αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η φάση της διάσωσης «φθάνει στο τέλος» και οι οργανώσεις αρωγής επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση καταφυγίων, τροφίμων και σχολικής εκπαίδευσης.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία, είπαν αργά χθες το βράδυ διπλωμάτες, για την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή που έχει μέχρι στιγμής δεχθεί λίγη βοήθεια.
Στη νότια τουρκική πόλη της Αντάκια (Αντιόχεια), εκσκαφείς έχουν αρχίσει να κατεδαφίζουν κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και να καθαρίζουν τα ερείπια σε μια κατεστραμμένη περιοχή.
Οι μπλε φάροι των ασθενοφόρων φωτίζουν τους σκοτεινούς δρόμους, καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει ηλεκτροδότηση.
UNICEF: Πάνω από επτά εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν
Περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF εκτιμώντας ότι αρκετές χιλιάδες από αυτά ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.
«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις δέκα επαρχίες οι οποίες επλήγησαν από τους δύο σεισμούς, ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια παιδιά.
»Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.
Η πρώτη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έφθασε στις ανταρτοκρατούμενς ζώνες στη Συρία
Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ εισήλθε σήμερα για πρώτη φορά μετά τον φονικό σεισμό στις ανταρτοκρατούμενες ζώνες της βορειοδυτικής Συρίας, προκειμένου να αποτιμήσει τις ανάγκες των περιοχών αυτών, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αντιπροσωπεία εισήλθε από το συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία Μπαμπ-αλ-Χάουα – η καθυστέρηση της άφιξης διεθνούς βοήθειας επικρίθηκε από τους διασώστες και τους τοπικούς ισλαμιστές.
Συναντήθηκε με αξιωματούχους από τη συριακή πλευρά του περάσματος, του μοναδικού μέχρι σήμερα σημείου εισόδου της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.
Η αντιπροσωπεία μετέβη στη συνέχεια σε ένα κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) στη Σαρμάντα, προτού συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.
Μια αποστολή που αποτελείται από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Τουρκία για να διασχίσει τα σύνορα.
«Είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μια αποστολή αποτίμησης», δήλωσε στο AFP ο Κεν Γκρόσλι, διευθυντής του PAM.
Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ περιλαμβάνει δύο αξιωματούχους του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), τον Ντέιβιντ Κάρντεν και τη Σαντζάνα Κάζι.