Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίθεση Μπερλουσκόνι σε Ζελένσκι: Σταμάτα την επίθεση στις αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς

Επίθεση Μπερλουσκόνι σε Ζελένσκι: Σταμάτα την επίθεση στις αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιταλία, Ουκρανία, Ρωσία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζόρτζια Μελόνι,

Η ιταλική αντιπολίτευση κάλεσε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να αντιδράσει απέναντι στον κυβερνητικό της εταίρο και πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιτέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ενέργειές του οι οποίες οδήγησαν, όπως ισχυρίζεται, σε θάνατο και καταστροφή στην Ουκρανία.

Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε επίσης την Ουάσιγκτον να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ως μέσο για να σταματήσει η «επίθεση» του Ζελένσκι εναντίον των «δύο αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονμπάς».

«Είμαστε μάρτυρες της καταστροφής της χώρας του και της σφαγής των στρατιωτών και των πολιτών της», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο.

«Αρκούσε αν σταματούσε να επιτίθεται στις δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς και δεν θα συνέβαινε τίποτα από όλα αυτά.

»Έτσι, κρίνω τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου πολύ, πολύ αρνητικά», πρόσθεσε.

Ο Μπερλουσκόνι έκανε αυτά τα σχόλια για τον Ζελένσκι μετά την ψηφοφορία για τις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας στο Μιλάνο.

Η επίθεσή του ήρθε ως αντίδραση στη διαμάχη μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Μελόνι, αφού η τελευταία δεν προσκλήθηκε στο Ελιζέ για δείπνο εργασίας με τον Ζελένσκι.

Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι αν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, δεν θα είχε καν μιλήσει με τον Ουκρανό ηγέτη.

Η Forza Italia της οποίας ηγείται ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός είναι εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι (Αδελφοί της Ιταλίας) μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η Μελόνι πρέπει να αντιδράσει σε αυτά τα «ενοχλητικά σχόλια» και να πάρει θέση, τόνισε η ιταλική Αριστερά.

«Σήμερα στην πραγματικότητα τάχθηκε επίσημα στο πλευρό της Ρωσίας του Πούτιν.

»Με αυτούς τους κυβερνητικούς συμμάχους, η πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται για το πώς της συμπεριφέρονται στην ΕΕ», επεσήμανε η πρόεδρος των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Σιμόνα Μαλπέτσι.

«Οι δηλώσεις του Μπερλουσκόνι υπέρ του Πούτιν και κατά του Ζελένσκι αποτελούν αιτία για ηχηρή αντίφαση εντός της πλειοψηφίας σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία.

»Πρόκειται για θέσεις που απομονώνουν την Ιταλία και αποδυναμώνουν το δυτικό μέτωπο», πρόσθεσε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ενρίκο Μπόργκι.

«Μια εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στο σπίτι, όχι πιο μακριά.

»Όποιος βοηθάει την Ουκρανία εργάζεται για την ειρήνη», υπογράμμισε η Μελόνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα δεν θα οδηγήσει σε κλιμάκωση, όπως απειλεί η Μόσχα και καταγγέλλει μέρος της αντιπολίτευσης στην Ιταλία, αλλά είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί μια «ισορροπία δυνάμεων επί του πεδίου».

Όμως ο Μπερλουσκόνι διαφωνεί και δείχνει προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος για να «επιτευχθεί η ειρήνη» θα πρέπει να εγγυηθεί στον Ζελένσκι ένα «σχέδιο Μάρσαλ ύψους 6-7-8-9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπό τον όρο ότι θα διατάξει αμέσως κατάπαυση του πυρός στον στρατό του.

Διαφορετικά, οι Αμερικανοί θα πρέπει να του αρνηθούν κεφάλαια και όπλα.

«Μόνο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πείσει αυτόν τον κύριο να έρθει σε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι.

Η μακρά φιλία του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο πρώτος χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους φίλους του, είναι γνωστή.

Ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπερλουσκόνι είπε τελικά ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση».

Αργότερα, ωστόσο, υπήρξε ξανά προσέγγιση με τον Πούτιν και ανταλλαγή δώρων με μια «πολύ γλυκιά επιστολή».

Ο Μπερλουσκόνι καταδίκασε τελικά τη ρωσική εισβολή τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι επιθυμεί μια λύση με διαπραγμάτευση, «η οποία θα βάλει τέλος σε αυτή τη σφαγή και θα προστατεύσει τα δικαιώματα του ουκρανικού λαού».

Το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι συνδέεται με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο πριν από τις ιταλικές εκλογές κάλεσε το ιταλικό εκλογικό σώμα να ψηφίσει Μπερλουσκόνι για να διασφαλίσει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Μελόνι.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Σχετικά άρθρα