Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερυθρός Σταυρός: Η Τουρκία θέλει 2-3 χρόνια για να συνέλθει και η Συρία 5-10

Ερυθρός Σταυρός: Η Τουρκία θέλει 2-3 χρόνια για να συνέλθει και η Συρία 5-10
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερυθρός Σταυρός, Σεισμός, Συρία, Τουρκία,

Αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού εκτίμησε το Σάββατο ότι οι επιχειρήσεις ανόρθωσης στην Τουρκία θα διαρκέσουν δύο έως τρία χρόνια, ενώ στη Συρία, θα χρειαστούν από πέντε έως δέκα χρόνια μόνο για να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Το CNN ανέφερε, σε ένα ρεπορτάζ, επικαλούμενο την Κάρολαϊν Χολτ, διευθύντρια καταστροφών, κλίματος και κρίσεων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού: «Έχουμε την τέλεια ανθρωπιστική καταιγίδα στη Συρία».

Στις 6 Φεβρουαρίου, ένας σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς.

Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στη Συρία ξεπέρασε τους 3.581 το βράδυ του Σαββάτου.

Το CNN ανέφερε, επικαλούμενο τον Ιλάν Κελμάν, καθηγητή καταστροφών και υγείας στο University College του Λονδίνου, ότι η κατάσταση στη Συρία είναι χειρότερη από αυτή στην Τουρκία, μιλώντας για την πολιτική κατάσταση στη Συρία, καθώς ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό ελέγχονται είτε από τη συριακή κυβέρνηση, είτε από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της ισλαμιστικής ένοπλης αντιπολίτευσης, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), είτε από την υπό κουρδική ηγεσία Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει γεωπολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το CNN.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ομογενών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνει η Συρία πρέπει να περάσει από την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό.

«Το συριακό κράτος είναι έτοιμο να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας σε όλες τις περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν φτάνει σε τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες», είπε ο Μεκντάντ.

Με τη σειρά του, ο Μοχάμεντ Χαμούντ, Σύρος διευθυντής του Νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού είπε στο CNN ότι, «το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται με το χέρι».

«Η Συρία δεν διαθέτει τα μηχανήματα που διαθέτει η Τουρκία – και τα λίγα μηχανήματα που υπάρχουν δεν έχουν καύσιμα για να λειτουργήσουν, μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Δαμασκό», πρόσθεσε ο Χαμούντ.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ζήτησε περισσότερη πρόσβαση στα συριακά εδάφη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν εξαντληθεί.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλι, Εκτελεστικός Διευθυντής του WFP, δήλωσε:

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε και να αυξήσουμε τις διασταυρούμενες επιχειρήσεις από το εσωτερικό της Συρίας.

»Δεν είναι ώρα για κανέναν να πολιτικοποιήσει τη βοήθεια».

Ο οργανισμός χρειάζεται ακόμη 700 εκατομμύρια δολάρια για να θρέψει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία, πρόσθεσε ο Μπίσλι.

«Η βορειοδυτική Συρία είναι μια καταστροφή πάνω από την καταστροφή», σύμφωνα με τον Μπίσλι.

Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα είναι ότι οι πληγείσες περιοχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές, σύμφωνα με το CNN.

Σχετικά άρθρα