Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κύπρος εκλέγει Πρόεδρο – «Μάχη» για τις ψήφους της δεξιάς

Η Κύπρος εκλέγει Πρόεδρο – «Μάχη» για τις ψήφους της δεξιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Μαυρογιάννης, Κύπρος, Κύπρος Προεδρικές Εκλογές, Νίκος Χριστοδουλίδης,

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διακύβευμα το Κυπριακό, η οικονομία και τη διαφθορά.

Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο ανεξάρτητων υποψήφιων, του Νίκου Χριστοδουλίδη, που έχει την επίσημη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, της Δημοκρατικής Παράταξης και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕ, κα και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6μμ και μέχρι τις 8μμ αναμένεται ότι θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα.

Με την ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να προγραμματίζεται στις 10.μ.μ. στο Στάδιο Ελευθερία.

Ο ΔΗΣΥ

Ρυθμιστής του αποτελέσματος αναμένεται να είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που μένει εκτός δεύτερου γύρου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, αφού ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την προεδρία τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Ο ΔΗΣΥ, το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη, αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση, βαδίζοντας ωστόσο προς το δεύτερο γύρο των εκλογών βαθιά διχασμένος.

Αφού τα περισσότερα στελέχη λένε «όχι στον αποστάτη» δείχνοντας το Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, λένε Χριστοδουλίδη και όχι επιστροφή του ΑΚΕΛ στην εξουσία μέσω του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα στελέχη που δείχνουν Χριστοδουλίδη, μεταξύ αυτών εμμέσως και ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προτάσσουν το επιχείρημα πως με Μαυρογιάννη δίνουν την εξουσία στο ΑΚΕΛ, βάζοντας όπως ισχυρίζονται σε μονοπάτι ευρωσκεπτικισμού τη χώρα, οικονομικών περιπετειών και αποστάσεων από τις ΗΠΑ.

Κάτι που αρνείται ο Μαυρογιάννης, έχοντας ήδη δείξει τις προθέσεις του για το ΥΠΟΙΚ.

Τα στελέχη που δείχνουν Μαυρογιάννη, λένε «όχι στον αποστάτη» και υποστηρίζουν ότι στο βασικό διακύβευμα το Κυπριακό, οι θέσεις του εν λόγω υποψήφιου είναι οι μόνες ξεκάθαρες.

Κατηγορούν δε το Χριστοδουλίδη για διγλωσσία. Και προτάσσουν την ενότητα του κόμματος.

Με το ερώτημα να είναι ποια από τις δύο υπερβάσεις, ένας υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ ή η στήριξη ενός «αποστάτη» είναι πιο εφικτή για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Το ΕΛΑΜ

Πέραν του ΔΗΣΥ, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση, καταγγέλλοντας τον Μαυρογιάννη γιατί δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο του.

«Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε καταθέτοντας το δικό του πολιτικό πρόγραμμα.

»Είναι προφανές ότι αυτό δεν μας ικανοποίησε.

»Υπάρχει χάσμα απόψεων σε καίρια πολιτικά ζητήματα.

»Από την άλλη ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης επέλεξε να μην απαντήσει στην επιστολή μας.

»Κατ’ αυτό τον τρόπο δυστυχώς επιβεβαίωσε την πλήρη υποταγή του στις προσταγές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.

»Ανάλογη αντιδημοκρατική συμπεριφορά εντοπίζεται μόνο σε σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα οποία οδηγήθηκαν μέσα από τους αγώνες των ίδιων των λαών τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» αναφέρει το ΕΛΑΜ.

Καλεί δε σε ψήφος κατά συνείδηση, δείχνοντας Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η συνείδηση μας όμως, και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στα χέρια του ΑΚΕΛ την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Διεκδικώντας τη δεξιά

Οι πιθανότητες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου ευνοούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο για πολλούς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπήκε στο δεύτερο γύρο με τρόπο που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

Με το αποτέλεσμα να κρίνεται από την αποχή, τους ψήφους του ΔΗΣΥ, αλλά και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Ενώ οι δύο υποψήφιοι παλεύουν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της δεξιάς, ο Μαυρογιάννης μέσω της επίθεσης που δέχεται για τη στήριξη από το ΑΚΕΛ καλείται να ισορροπήσει με τρόπο που δεν θα έχει αφορισμούς και δεν θα τον οδηγήσει να χάσει τους ψηφοφόρους της αριστεράς.

Σχετικά άρθρα