Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεισμός Συρία: Δεκάδες τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν τον σεισμό για να αποδράσουν

Σεισμός Συρία: Δεκάδες τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν τον σεισμό για να αποδράσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιντλίμπ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σεισμός, Συρία, Τζιχαντιστές,

Δεκάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) απέδρασαν από φυλακή στη βορειοδυτική Συρία, εν μέσω του χάους που προκάλεσε ο σεισμός της Δευτέρας στη γειτονική Τουρκία.

Η φυλακή, η οποία έχει περίπου 2.000 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 1.300 είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, είδε τουλάχιστον 20 κρατούμενους να δραπετεύουν μετά το ξέσπασμα μιας ανταρσίας κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Η απόδραση υπογραμμίζει το αυξημένο χάος και τα δεινά στην ήδη κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας.

Η περιοχή έχει καταστραφεί από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί μια δεκαετία, ο οποίος ανάγκασε 4,5 εκατομμύρια κατοίκους να ζουν υπό συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες.

Ο μισός πληθυσμός εκτιμάται ότι έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα και δεν έχει πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό και καύσιμα.

Η καταστροφή του σεισμού στην περιοχή έχει περιγραφεί ως χειρότερη από από τους πιο τρομερούς βομβαρδισμούς εν καιρώ πολέμου.

Το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από την Τουρκία στη Συρία, το Μπαμπ αλ-Χάουα, το οποίο θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, έχει υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις για τα εγκλήματα πολέμου του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επιμένει να είναι το μόνο υπεύθυνο για την παροχή βοήθειας στη χώρα.

Το καθεστώς έχει έλλειψη στις προμήθειες βοήθειας και είναι απίθανο να συνδράμει τις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλότουρκους ισλαμιστές στα βορειοδυτικά.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας απευθείας στη Δαμασκό και το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι θα παράσχει βοήθεια απευθείας στους τζιχαντιστές-διασώστες «Λευκά Κράνη» στη βορειοδυτική Συρία.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το επίπεδο της βοήθειας που απαιτείται είναι τεράστιο και σχεδόν ακατανόητο.

«Για τη βορειοδυτική Συρία, αυτός ο σεισμός αντιπροσωπεύει μια κρίση μέσα σε μια κρίση», εξήγησε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.

Σχετικά άρθρα