Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μονόφθαλμος ο Σαλμάν Ρούσντι μετά την απόπειρα δολοφονίας του – Συγγραφέας του «Σατανικοί Στίχοι»

Μονόφθαλμος ο Σαλμάν Ρούσντι μετά την απόπειρα δολοφονίας του – Συγγραφέας του «Σατανικοί Στίχοι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δεισιδαιμονία, Ελευθερία Τύπου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινδία ή Μπάρατ, Ιράν, Ισλάμ, Ισλαμιστές, Λογοκρισία, Μουσουλμάνοι, Σαλμάν Ρούσντι, Σιίτες,

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι δημοσίευσε μια φωτογραφία του τη Δευτέρα μονόφθαλμος. Ο Ρούσντι έχασε το ένα του μάτι μετά την περσινή απόπειρα δολοφονίας του από έναν υποστηρικτή του ιρανικού καθεστώτος.

Ο Ρούσντι, 75 ετών, ετοιμαζόταν να δώσει μια διάλεξη για την καλλιτεχνική ελευθερία το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, όταν ο Χαντί Ματάρ όρμησε στη σκηνή και μαχαίρωσε επανειλημμένα τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Η επίθεση στον Ρούσντι ήρθε περισσότερα από 30 χρόνια μετά την «ιερή» εντολή φόνου του, δηλαδή αφότου ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν Χομεϊνί εξέδωσε φετφά, δηλαδή θρησευτικό διάταγμα, καλώντας τους μουσουλμάνους να δολοφονήσουν τον Ρούσντι λόγω του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι».

«Η φωτογραφία στο @NewYorker είναι δραματική και δυνατή, αλλά αυτό, πιο πεζό, είναι αυτό που μοιάζω στην πραγματικότητα», έγραψε ο Ρούσντι σε ένα tweet τη Δευτέρα.

Αναφερόταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο The New Yorker που εδρεύει στις ΗΠΑ, με τίτλο «Η περιφρόνηση του Σαλμάν Ρούσντι».

Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του Ρούσντι μετά την απόπειρα δολοφονίας, αποκάλυψε πώς οι άνθρωποι φοβούνταν να είναι κοντά του κατά τους πρώτους μήνες του στη Νέα Υόρκη.

«Σκέφτηκα, ο μόνος τρόπος που μπορώ να το σταματήσω είναι να συμπεριφέρομαι σαν να μην φοβάμαι.

»Έπρεπε να τους δείξω ότι δεν υπάρχει τίποτα για να φοβούνται», είπε στο The New Yorker, ενθυμούμενος ένα βράδυ που δειπνούσε με τον ατζέντη του.

Ο ζωγράφος Έρικ Φισχλ πλησίασε στο τραπέζι τους και τους είπε:

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε όλοι [εξαιτίας της παρουσίας σου] και να φύγουμε από το εστιατόριο;».

Ο Ρούσντι απάντησε: «Λοιπόν, τρώω δείπνο. Μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις».

Οι Σατανικοί Στίχοι (αγγλικά: The Satanic Verses‎) είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1988 και είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ.

Όπως και με τα προηγούμενα βιβλία του, ο Ρούσντι χρησιμοποίησε τον μαγικό ρεαλισμό και βασίστηκε σε σύγχρονα γεγονότα και ανθρώπους για να δημιουργήσει τους χαρακτήρες του.

Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στους Σατανικούς στίχους, μιας ομάδας στίχων από το κοράνι που αναφέρονται σε τρεις παγανιστικές θεές της Μέκκας: Αλλάτ, αλ-Ουζά και Μανάτ.

Το μέρος της ιστορίας που ασχολείται με τους «σατανικούς στίχους» βασίστηκε σε αφηγήσεις των ιστορικών αλ-Ουακιντί και αλ-Ταμπάρι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σατανικοί Στίχοι έλαβαν θετικές κριτικές και απέσπασαν το Βραβείο Μπούκερ το 1988 και κέρδισαν το βραβείο Ουίτμπρεντ το 1988 για το μυθιστόρημα της χρονιάς.

Ωστόσο, ακολούθησε μεγάλη διαμάχη καθώς οι μουσουλμάνοι το κατηγόρησαν για βλασφημία και χλευασμό της πίστης τους.

Η οργή μεταξύ των μουσουλμάνων είχε ως αποτέλεσμα ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, τότε Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, να ζητήσει τον θάνατο του Ρούσντι στις 14 Φεβρουαρίου 1989.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Ρούσντι, ο οποίος τέθηκε υπό αστυνομική προστασία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και επιθέσεις σε πολλά συνδεδεμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του μεταφραστή Χιτόσι Ιγκαράσι.

Παρά τη συμφιλιωτική δήλωση του Ιράν το 1998 και τη δήλωση του Ρούσντι ότι θα πάψει να κρύβεται, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε το 2006 ότι η φετφά θα παρέμενε μόνιμα σε ισχύ, καθώς η φετφά μπορεί να ακυρωθεί μόνο από το άτομο που την εξέδωσε για πρώτη φορά και ο Χομεϊνί είχε πεθάνει.

Ο Ρούσντι μαχαιρώθηκε τον Αύγουστο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας, ενώ το βιβλίο απαγορεύτηκε στην Ινδία ως ρητορική μίσους που απευθύνεται στους μουσουλμάνους.

Σχετικά άρθρα