Η ΕΕ στηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Ουκρανίας, χωρίς όμως χρονοδιάγραμμα.
«Στη Σύνοδο Κορυφής o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως “η ΕΕ και η Ουκρανία είναι μία οικογένεια” […]Εκτός από τις δηλώσεις, πάντως, η Ένωση στηρίζει την Ουκρανία και με χρήματα, έχοντας δαπανήσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
»Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά ως προς το ζήτημα της θέσης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. μακροπρόθεσμα», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.
«Ο Ζελένσκι επιθυμεί να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος, με απώτερο σκοπό την τελική ένταξη της Ουκρανίας έως το 2024.
»Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Κιέβου υπερβαίνουν τα όρια για πολλά κράτη-μέλη.
»Εν αντιθέσει με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία είναι πιο επιφυλακτικές ως προς την τάχιστη ένταξη.
»Όπως δήλωσε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Δεν υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες, αλλά στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν”».
«Χιλιάδες νόμοι και κανονισμοί πρέπει να προσαρμοστούν, πρέπει να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και μια οικονομία που να μπορεί να αντέξει την ανταγωνιστική πίεση στην εσωτερική αγορά.
»Η Ουκρανία απέχει ακόμη πολύ από όλα αυτά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Όσο μαίνεται ο πόλεμος, η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο με μαζική εξωτερική βοήθεια σε όλους τους τομείς, ενώ η ανοικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας θα διαρκέσει δεκαετίες.
»Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να δημιουργούν λανθασμένες προσδοκίες, όπως έχει κάνει πολλές φορές η φον ντερ Λάιεν.
»Αντίστοιχα, η ΕΕ πρέπει επίσης να αλλάξει εκ βάθρων προτού μπορέσει να δεχτεί μια χώρα όπως η Ουκρανία που θα χρειαστεί δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις.
»Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον μιας ΕΕ που σκέφτεται γεωπολιτικά», καταλήγει το γερμανικό μέσο.