Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απάντησε η Κίνα για το μπαλόνι της πάνω από τις ΗΠΑ – Ανέβαλε ο Μπλίνκεν

Τι απάντησε η Κίνα για το μπαλόνι της πάνω από τις ΗΠΑ – Ανέβαλε ο Μπλίνκεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα,

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ είναι ένα «αερόπλοιο» το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι το αερόπλοιο ήταν από την Κίνα.

Σύμφωνα με το Πεκίνο το αερόπλοιο εξυπηρετούσε «μετεωρολογικούς» σκοπούς.

«Είναι ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς.

»Επηρεασμένο από τους Westerlies και με περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης, το αερόπλοιο παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του.

»Η κινεζική πλευρά λυπάται για την ακούσια είσοδο του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

«Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την αμερικανική πλευρά και θα χειριστεί σωστά αυτήν την απροσδόκητη κατάσταση που προκλήθηκε από ανωτέρα βία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι το αερόστατο που είδαν να κινείται πάνω από το εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ήταν στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου».

Το ιπτάμενο μπαλόνι πέταξε πάνω από τις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας και μέσω του Καναδά εμφανίστηκε πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην καταρρίψουν το αερόστατο λόγω του κινδύνου που εγκυμονούσε η πτώση των συντριμμιών του και της περιορισμένης χρήσης όποιων πληροφοριών μπορούσε να συγκεντρώσει η συσκευή, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα, λόγω του κινεζικού «κατασκοπευτικού» μπαλονιού

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού «κατασκοπευτικού» μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται.

Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι το ταξίδι θα αναβληθεί.

Νωρίτερα, το Πεκίνο έδωσε τη δική του απάντηση για το μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ λέγοντας πως είναι ένα «αερόπλοιο» το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας» και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετωρολογικούς σκοπούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαναπό την πελυρά του ότι το αερόστατο που είδαν να κινείται πάνω από το εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ήταν στην πραγματικότητα μια συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου».

Σχετικά άρθρα