Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοϊλού: «Νέος ψυχολογικός πόλεμος» των Δυτικών στην Τουρκία το προσωρινό κλείσιμο των Προξενείων

Σοϊλού: «Νέος ψυχολογικός πόλεμος» των Δυτικών στην Τουρκία το προσωρινό κλείσιμο των Προξενείων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανική Πρεσβεία, Γαλλική Πρεσβεία, Γερμανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ελβετική Πρεσβεία, Κωνσταντινούπολη, Ομέρ Τσελίκ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Τουρκία,

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν για να «ξεκινήσει ένας νέος ψυχολογικός πόλεμος στην Τουρκία».

Αρκετές δυτικές χώρες ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν προσωρινά τα Γενικά Προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επέκρινε στις 2 Φεβρουαρίου την απόφαση των δυτικών χωρών να κλείσουν προσωρινά τα Γενικά Προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας.

«Είναι στα πρόθυρα να ξεκινήσουν έναν νέο ψυχολογικό πόλεμο στην Τουρκία την ημέρα που ανακοινώσαμε ότι έφτασαν 51,5 εκατομμύρια τουρίστες και ότι είχαμε εισόδημα 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό», υποστήριξε ο Σοϊλού κατά τη διάρκεια συνάντησης για τη Χωροφυλακή στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι ορισμένοι πρεσβευτές εξέδωσαν μια δήλωση προκειμένου να «προσαρμόσουν τον νόμο στην Τουρκία» και να «αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία».

Οι δηλώσεις του Σοϊλού ήρθαν αφού αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, έκλεισαν προσωρινά τα Γενικά Προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη την 1 και 2 Φεβρουαρίου, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Τα προξενεία δήλωσαν ότι ο κίνδυνος «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε, ειδικά στις τοποθεσίες Πέρα (Beyoğlu), Ταξίμ και όπου οι τουρίστες επισκέπτονται συχνά, μετά από τα περιστατικά καύσης του Κορανίου στην Ευρώπη.

Είπαν οι δυτικές Πρεσβείες ότι αυτά τα περιστατικά μπορεί να υποκινήσουν αντιδυτικές διαδηλώσεις.

Προηγουμένως, πολλές πρεσβείες στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στις 27 Ιανουαρίου δημοσίευσαν προειδοποιήσεις ασφαλείας για τους πολίτες τους στην Τουρκία, επισημαίνοντας «πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες εναντίον χώρων λατρείας».

Ο Σοϊλού είπε ότι συνέλαβαν 15 άτομα και συνέλαβαν πέντε από αυτούς μετά τις προειδοποιήσεις.

«Αν γνωρίζατε τόσα πολλά, γιατί δεν ενημερώσατε την Τουρκία για την επίθεση του PKK και του YPG στη λεωφόρο Ιστικλάλ;» πρόσθεσε ο Σοϊλού.

Έκρηξη σημειώθηκε στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 80.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) για την έκρηξη, αλλά καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Το PKK και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αρνήθηκαν ανάμειξη.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε το κλείσιμο των προξενείων «ανεύθυνο».

«Αυτή η ανευθυνότητα είναι απαράδεκτη.

»Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα.

»Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μονάδες πληροφοριών μας εργάζονται.

»Υπάρχουν χώρες όπου αντιμεταναστευτικά και αντι-ισλαμικά πολιτικά κινήματα αμφισβητούν τις δημοκρατίες και όπου το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι, δέχεται επίθεση.

«Οι διπλωματικές αποστολές που θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές και υπεύθυνες δηλώσεις.

»Απορρίπτουμε τις δηλώσεις που στοχεύουν να καταστρέψουν την Τουρκία», ανέφερε στο Twitter.

Σχετικά άρθρα