Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαλλία και Ιταλία κόντρα στην δημοσιονομική πειθαρχία

Γαλλία και Ιταλία κόντρα στην δημοσιονομική πειθαρχία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ιταλία, Κρατικός Προϋπολογισμός, Φρανσουά Ολάντ,

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας από την μια πλευρά και της Γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη, για την αμφιλεγόμενη πλέον δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε νωρίτερα στις Βρυξέλλες , ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και δεν πρόκειται να αποκλίνει από το στόχο αυτό, έστω και αν δεν υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Γαλλίας προβλέπει έλλειμμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2015 και όχι 3%, που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες.

«Γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος της Γαλλίας: ότι η προτεραιότητα θα δίνεται στην ανάπτυξη. Τίποτα δεν θα μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο. Αυτό ισχύει για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, που θα σέβεται τους κανονισμούς με τη μέγιστη ευελιξία, αλλά επίσης και για τον στόχο της ανάπτυξης» δήλωσε ο Ολάντ.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία ήρθε σε ευθεία κόντρα με τον απερχόμενο πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολή των υπηρεσιών της Κομισιόν με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις από τη Ρώμη για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2015, ο οποίος κατά τις Βρυξέλλες παρουσιάζει «σημαντική απόκλιση» όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά αυτή τη δημοσιοποίηση διότι επί του παρόντος διεξάγουμε ανεπίσημες συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις» δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας πως «είναι προτιμότερο να γίνονται αυτού του είδους οι συζητήσεις σε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης».

Σημειώνεται ότι εκτός από την Ιταλία, άλλες τέσσερις χώρες έλαβαν παρόμοιες επιστολές από την Επιτροπή: η Γαλλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα

Την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή ενδέχεται να ζητήσει από πολλές χώρες της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν διαπιστώσει σοβαρές παραλείψεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ή τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σχετικά άρθρα