Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μισθοφόροι από το Τσαντ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη νότια Λιβύη

Μισθοφόροι από το Τσαντ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη νότια Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Μισθοφόροι, Τσαντ,

Την Πέμπτη, μια δύναμη μισθοφόρων από το Τσαντ, γνωστή ως «Ένωση Δυνάμεων για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη», ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη νότια Λιβύη.

Η απόσυρση έρχεται λίγο πριν από μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σχετικά με τους ξένους μαχητές που σταθμεύουν στη Λιβύη, οι οποίοι προέρχονται από το γειτονικό Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.

Σε μια ανακοίνωση, η ομάδα ανταρτών από το Τσαντ, με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Νούρι, δήλωσε ότι άρχισαν να αναχωρούν από τη Λιβύη προς το Τσαντ.

Ανέφεραν ότι αυτό έρχεται στην εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας της Ντόχα, μεταξύ της κυβέρνησης του Τσαντ και των ανταρτικών φατριών και υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2022.

Ο Ραμαντάν αλ Τουγάιτζερ, ένας Λίβυος νομικός εμπειρογνώμονας, είπε ότι «όλοι οι Λίβυοι ζητούν τώρα να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις και να τερματιστεί η παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα, χωρίς εξαίρεση».

Σε δηλώσεις στον Τύπο, ο Αλ Τουγάιτζερ ζήτησε από τη Λιβύη «να δημιουργήσει ισορροπημένες και ισχυρές σχέσεις με διάφορα διεθνή μέρη με βάση το σεβασμό της αμοιβαίας κυριαρχίας των κρατών και την συμφερόντων».

Τόνισε επίσης τη σημασία να τηρήσει η Λιβύη μια ουδέτερη στάση απέναντι στις διεθνείς συγκρούσεις.

Αυτό επιβάλλεται «από το εθνικό συμφέρον και την υπαρξιακή ασφάλεια της Λιβύης».

Η απόσυρση των Τσαντινών από τη νότια Λιβύη ρίχνει φως και στους υπόλοιπους ξένους μισθοφόρους που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά τους φιλότουρκους στη Δυτική Λιβύη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη σε μια γειτονική χώρα, για να συζητήσουν περαιτέρω αποσύρσεις.

Οι αντιμαχόμενες φατρίες του Τσαντ υπέγραψαν μια ειρηνευτική συμφωνία, με την υποστήριξη του Κατάρ τον Αύγουστο του 2022. Προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και χρόνια.

Στην υπογραφή της συμφωνίας συμμετείχαν αντιπροσωπεία της μεταβατικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι 30 πολιτικών και στρατιωτικών κινημάτων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης καθώς και διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.

Στην τελετή υπογραφής στη Ντόχα παρευρέθηκε και η μεταβατική υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάτζλα Μανγκούς.

Σχετικά άρθρα