Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγορεί την Ουκρανία πως αποθηκεύει οπλισμό σε πυρηνικούς σταθμούς

Η υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγορεί την Ουκρανία πως αποθηκεύει οπλισμό σε πυρηνικούς σταθμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για SVR - Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού, Ζαπορίζια, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ουκρανία, Πράκτορες, Ρωσία,

Κατά της Ουκρανίας στράφηκε η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (SVR) κατηγορώντας την τη Δευτέρα (23/1) πως αποθηκεύει όπλα που της παρείχε η Δύση σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Οι Ρώσοι δεν έδωσαν αποδεικτικά στοιχεία και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η SVR ανέφερε σε ανακοίνωση πως εκτοξευτήρες ρουκετών HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού παραδόθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ρίβνε στη βορειοδυτική Ουκρανία.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποθηκεύουν όπλα και πυρομαχικά που παρείχε η Δύση στην περιοχή πυρηνικών σταθμών» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε πως ένα φορτίο όπλων παραδόθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Ρίβνε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο διάλογος με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των πυρηνικών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – IAEA).

Ωστόσο ο Πεσκόφ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν προσώρας σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούριν.

Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής από την έναρξη του πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που δεν χρησιμοποιείται πια, λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια –τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη– στις αρχές του πολέμου.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα κατηγορούν την άλλη πλευρά ότι βομβαρδίζει τη Ζαπορίζια και η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ως ντε φάκτο χώρο αποθήκευσης όπλων.

Ο ΔΟΑΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις επιθέσεις κοντά στον σταθμό, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Σχετικά άρθρα