Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ συγκροτεί μη στρατιωτική αποστολή στην Αρμενία για την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν

Η ΕΕ συγκροτεί μη στρατιωτική αποστολή στην Αρμενία για την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Καύκασος,

Το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησε τη Δευτέρα να ιδρύσει μη στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Στόχος της αποστολής είναι να συμβάλει στη σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη επί τόπου και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

«Η ίδρυση αποστολής της ΕΕ στην Αρμενία εγκαινιάζει μια νέα φάση στη δέσμευση της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο.

»Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά και με τις δύο πλευρές προς τον απώτερο στόχο της βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή«, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε απάντηση στο αίτημα της Αρμενίας, η EUMA θα διεξάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανόηση της επιτόπιας κατάστασης από την ΕΕ.

Η αποστολή θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η EUMA θα έχει αρχική θητεία δύο ετών και η επιχειρησιακή της έδρα θα βρίσκεται στην Αρμενία.

Διοικητής Μη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων θα είναι ο Στέφανο Τόματ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΕΔ του Μη Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Ικανότητας Διεξαγωγής (CPCC).

Σχετικά άρθρα