Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικλ Ρούμπιν: «Η Τουρκία δεν είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ! Σταματήστε να προσποιείστε ότι είναι»

Μάικλ Ρούμπιν: «Η Τουρκία δεν είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ! Σταματήστε να προσποιείστε ότι είναι»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μάικλ Ρούμπιν, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία,

«Η Τουρκία δεν είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ! Σταματήστε να προσποιείστε ότι είναι», τιτλοφορείται άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν στην ιστοσελίδα 1945.

Ο Λευκός Οίκος θέλει να πουλήσει στην Τουρκία F-16 «ως παρηγορητικό έπαθλο αφού το Κογκρέσο απομάκρυνε τη χώρα από το πιο προηγμένο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της συμμαχίας της Τουρκίας με τη Ρωσία».

Η λογική του Λευκού Οίκου είναι διπλή, εξηγεί ο Μάικλ Ρούμπιν. «Πρώτον, θέλει να δελεάσει την Άγκυρα να απορρίψει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

»Δεύτερον, οι βοηθοί ασφαλείας του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ επειδή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ανδρών υπό όπλα στη συμμαχία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες» γράφει ο Ρούμπιν και τονίζει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν κάνουν λάθος και στις δύο κατηγορίες».

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και κάθε προκάτοχός της που χρονολογείται από την εποχή του Αϊζενχάουερ, ποθούσε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού που θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι:

»Η Τουρκία έχει 355.000 ενεργούς άνδρες υπό τα όπλα.

»Συγκρίνετε αυτό με τη Γαλλία, με λίγο περισσότερο από 200.000 ενεργούς στις ένοπλες δυνάμεις της, ή με το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει μόλις λιγότερους από 200.000.

»Το να συμπεριλάβουμε το σύνολο των στρατιωτικών -ενεργού καθήκοντος, εφεδρικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς- σημαίνει ότι διογκώνουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό της Τουρκίας.

»Στη συνέχεια, η Τουρκία φέρνει σχεδόν 900.000 άνδρες στην εξίσωση, περισσότερους από τα 19 μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ μαζί.

»Στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν πρώην στρατιωτικό σχεδιαστή που είχε εργαστεί σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

»Έκανε μία καλή επισήμανση: Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων των μελών του ΝΑΤΟ είναι συχνά άσχετα με την πραγματικότητα.

»Όταν σχεδιάζουν μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πηγαίνουν σε κάθε χώρα και ρωτούν τι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν.

»Μια χώρα μπορεί να έχει δυνάμεις 100.000 στρατιωτικών, αλλά εάν η πολιτική ηγεσία της δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει έστω και 5% σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ, τότε το συνολικό μέγεθος των δυνάμεών της είναι άσχετο.

»Με άλλα λόγια: Εάν η Τουρκία υπόσχεται 5.000 στρατιώτες, αλλά η Πολωνία προσφέρει 10.000, τότε είναι σωστό να υποστηρίζουμε ότι η Τουρκία είναι τέσσερις φορές πιο σημαντική για τη συμμαχία;

»Αυτό συνέβη με την υποστήριξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

»Τον Φεβρουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 2.500 στρατιώτες, η Τουρκία μόλις 600, λιγότερους από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και τη Γεωργία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα με μόλις το ένα εικοστό τρίτο πληθυσμό της Τουρκίας.

»Και, ακόμη κι όταν η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν μεγαλύτερη, συχνά χρησιμοποιούσε τις δυνάμεις της για αποστολές πέρα από τις παραμέτρους του ΝΑΤΟ.

»Όταν περπατούσα στους δρόμους της Καμπούλ, για παράδειγμα, έβλεπα διαφημιστικές πινακίδες μακριά από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ που προωθούν διμερείς διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Αφγανιστάν και επιχειρηματικούς δεσμούς που δεν βασίζονται στις αρχές του ΝΑΤΟ αλλά μάλλον στην ισλαμική αλληλεγγύη.

»Με απλά λόγια, τα στατιστικά στοιχεία της Τουρκίας σε χαρτί δεν μεταφράζονται σε επί του πεδίου σημασίας για το ΝΑΤΟ.

»Η χώρα απλά δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν ήταν κράτος πρώτης γραμμής με τη Σοβιετική Ένωση, συνέβαλε στον πόλεμο της Κορέας και είχε δυτικό προσανατολισμό».

Σχετικά άρθρα