Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: «Πόρτα» Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου – Καμία δέσμευση για την πώληση F-16 σε Τουρκία

ΗΠΑ: «Πόρτα» Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου – Καμία δέσμευση για την πώληση F-16 σε Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Καμιά δέσμευση δεν κατάφερε να αποσπάσει από την Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16, κατά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την άρση των αντιρρήσεων του γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια των F-16, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει και τους Αμερικανούς για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τα νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ πηγαίνουν σε αυτά τα νησιά.

»Και οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει καμία αντίρρηση για αυτό.

»Δεν είπαν δεν μπορείς να στείλεις τα όπλα εκεί» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, στην Ουάσιγκτον, εκνευρισμός, γκρίνια και ελάχιστη διάθεση να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την γεφύρωση των διαφόρων του με την Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε στις επαφές του ο Τσαβούσογλου ο οποίος δεν πήρε κάτι χειροπιαστό κυρίως για το θέμα των F-16 για το οποίο είχαν καλλιεργηθεί και οι μεγαλύτερες προσδοκίες.

Μετά την συνάντηση σύμφωνα με την ΕΡΤ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αν η αρνητική στάση της Τουρκίας για την Σουηδία διατηρηθεί δεν πρόκειται να γίνει καμία προσπάθεια ενεργοποίησης της διαδικασίας για τα F-16.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η σχετική ειδοποίηση του Κογκρέσου και το κλίμα που υπάρχει σε επίπεδο Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «σεβόμαστε της διαδικασίες, σεβόμαστε την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και σεβόμαστε την άποψη του Κογκρέσου».

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σε επίπεδο γραφειοκρατίας και κάποιων άλλων κέντρων εδώ στην Ουάσιγκτον δεν γίνονται προσπάθειες να βρεθεί το νομικό πλαίσιο παράκαμψης των κυρώσεων CAATSA και της άρνησης Μενέντεζ για να προχωρήσει η πώληση και αναβάθμιση», ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Σχετικά άρθρα