Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «καταστροφή οικογενειών» από τους LGBTI+ «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας»

Ο Ερντογάν δεν θα επιτρέψει «καταστροφή οικογενειών» από τους LGBTI+ «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ομοφυλόφιλοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι δεν θα επιτρέψει την καταστροφή οικογενειών «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας», στοχεύοντας και πάλι την LGBTI+ κοινότητα.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε τον ιό της αίρεσης, που είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, να δηλητηριάσει την ύπαρξη του έθνους μας», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν προετοιμάζει συνταγματικές τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν τα πολιτικά δικαιώματα για τις γυναίκες που φορούν μαντίλα, καθώς και οικογενειακά ζητήματα.

Ο Ερντογάν λέει ότι οικογένεια είναι μόνο «η ένωση άνδρα και γυναίκας».

Η υποστήριξη 400 βουλευτών (από τους 600) απαιτείται για να επιτραπεί μια συνταγματική τροποποίηση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο συνολικός αριθμός εδρών στη Λαϊκή Συμμαχία [του Ερντογάν], που αποτελείται από το κυβερνών AKP, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το υπερεθνικιστικό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), είναι 335.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική συμμαχία χρειάζεται ακόμα 65 νομοθέτες για μία συνταγματική τροποποίηση που θα εγκριθεί από τη Βουλή.

Αυτός είναι ο λόγος που αξιωματούχοι του AKP επισκέφθηκαν τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό (İYİ) Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τον περασμένο μήνα.

Και τα τρία κόμματα απέρριψαν ένα δεύτερο γύρο συναντήσεων με το AKP, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξουν την τροπολογία.

Ο Ερντογάν είπε ότι εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την τροπολογία, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Χρειάζονται 360 βουλευτές για να υποβληθεί το θέμα σε δημοψήφισμα.

«Βάζουμε τέλος στις αντιδημοκρατικές πρακτικές (σε γυναίκες με μαντίλα).

»Ανοίξαμε το δρόμο για να εργαστούν σε δημόσιους φορείς χωρίς να υποστούν καμία πίεση.

»Δόξα τω Θεώ, τώρα έχουμε κυβερνήτες, αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, δικαστές και εισαγγελείς στο δικαστικό σώμα που φορούν μαντίλες», είπε ο Ερντογάν.

Το κεμαλικό CHP υπέβαλε στις 4 Οκτωβρίου ένα σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση του δικαιώματος χρήσης μαντίλας για τις γυναίκες, εν μέσω ισχυρισμών ότι θα απαγόρευε ξανά τη μαντίλα εάν κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές.

Το AKP προετοιμάζει από τότε μια νέα τροπολογία, επεκτείνοντάς την για να προστατεύσει τις οικογένειες από αυτό που ο Ερντογάν αποκάλεσε «στρεβλές τάσεις».

Οι νομοθέτες του Ερντογάν και του AKP έχουν σκληρύνει τη ρητορική τους κατά της LGBTI+ κοινότητας τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας συχνά τα μέλη «αποκλίνοντες» ή «διεστραμμένους».

Το θέμα της απαγόρευσης της μαντίλας κατείχε σημαντική θέση στις δημόσιες και πολιτικές συζητήσεις στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το AKP ήρε την απαγόρευση της μαντίλας για φοιτητές στα πανεπιστήμια το 2010 και για δημόσιους υπαλλήλους το 2013.

Σχετικά άρθρα