Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ο Αμερικανός Επιτετραμμένος υπέρ της ενότητας του λιβυκού λαού – Σάλεχ: Οι δύο διαφορές για τις εκλογές

Λιβύη: Ο Αμερικανός Επιτετραμμένος υπέρ της ενότητας του λιβυκού λαού – Σάλεχ: Οι δύο διαφορές για τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Την Τρίτη, o πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, δέχθηκε τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη, Λέσλι Όρντμαν.

Οι δυο τους συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Σάλεχ επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του Κοινοβουλίου ως νομοθετικής Αρχής της χώρας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού δίκαιης κατανομής του πλούτου σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο Όρντμαν τόνισε τη σημασία της «οικοδόμησης ενότητας πέρα από τις διαφορές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης του μακροχρόνιου αιτήματός του να επιλέξει τους ηγέτες του».

Τη Δευτέρα, ο Σάλεχ είπε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός ή πριν από τον Νοέμβριο του 2023.

Επισήμανε ότι «η τρέχουσα διαμάχη για τη συνταγματική βάση σχετίζεται με την (δυνατότητα για) υποψηφιότητα του στρατιωτικού προσωπικού και (Λίβυων) διπλής υπηκοότητας».

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Cairo News», ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε νόμος που εκδίδεται από τη νομοθετική Αρχή που σχετίζεται με το σύστημα διακυβέρνησης αποτελεί συνταγματικό κανόνα, στον οποίο μπορεί να βασιστεί».

Εξήγησε ότι «υπάρχει σύγκλιση στο σχέδιο του εκλογικού νόμου, με εξαίρεση δύο άρθρα.

»Η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τις συγκλίνουσες απόψεις θα παραπέμψει το προσχέδιο στα δύο σώματα για να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η νομική βάση για το σύνταγμα στη Λιβύη είναι η συνταγματική διακήρυξη της οποίας έγιναν οι εκλογές για το Εθνικό Κογκρέσο, τη Συνταγματική Επιτροπή και τη Βουλή.

»Δεν υπάρχουν παγίδες με εκρήξεις και ο λόγος της διαμάχης είναι ο αποκλεισμός ορισμένων προσωπικοτήτων λόγω της διπλής ιθαγένειάς τους και η εργασία στις ένοπλες δυνάμεις.

»Πρέπει να αφεθεί στον λαό της Λιβύης να αποφασίσει ποιος τον κυβερνά γιατί κάποιοι θέλουν στρατιωτικούς και κάποιοι δεν θέλουν διπλή υπηκοότητα».

Ο Σάλεχ σημείωσε ότι «η έγκριση του συντάγματος απαιτεί δημοψήφισμα, ενώ ο συνταγματικός κανόνας είναι ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να τροποποιήσει τη συνταγματική δήλωση και να την προετοιμάσει.

»Είναι δυνατόν, εάν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις, να θεσπιστεί συνταγματικός κανόνας για τις επερχόμενες εκλογές.

»Αυτό που συνέβη στο Κάιρο θα παρουσιαστεί στα δύο συμβούλια για να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επίλυση των διαφορών».

«Αυτό που εμποδίζει τις εκλογές στη Λιβύη είναι η εξωτερική παρέμβαση, αλλά τώρα υπάρχει μεγάλη προσέγγιση μεταξύ των Λιβύων και αναμένουμε να συμφωνήσουμε για τη σωστή συνταγματική οδό κατά την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα