Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ιταλία θα «παίξει» με την Τουρκία στη Λιβύη και ο Ταγιάνι θέλει συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας

Η Ιταλία θα «παίξει» με την Τουρκία στη Λιβύη και ο Ταγιάνι θέλει συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αντόνιο Ταγιάνι, Ιταλία, Λιβύη, Τουρκία,

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι είναι «ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς θα βοηθούσε τη Λιβύη να διεξαγάγει εκλογές».

Σε συνέντευξή του σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ταγιάνι πρόσθεσε:

«Θέλουμε να παίξουμε ηγετικό ρόλο και να λύσουμε το ζήτημα της μετανάστευσης στη Λιβύη και να εργαστούμε για τη σταθεροποίηση της περιοχής».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη επιθυμία η Ιταλία να λύσει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και αυτό φαίνεται από κάθε ξένη επίσκεψη που κάνουμε».

Την Παρασκευή, ο Ταγιάνι είπε ότι η Ρώμη θα συνεργαστεί με την Τουρκία για να εξασφαλίσει εκλογές στη Λιβύη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.

«Η Τουρκία και η Ιταλία θα συνεργαστούν υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο Ταγιάνι πρόσθεσε ότι η πολιτική απόφαση που έλαβε η Ιταλία είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία για να σταματήσει τις «παράνομες μεταναστευτικές ροές».

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Τουρκίας θα συζητήσουν τον φάκελο της μετανάστευσης την επόμενη εβδομάδα.

«Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία στη Λιβύη.

»Θα εργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

»Μίλησα επίσης –με τον Τσαβούσογλου– για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, γιατί εάν η γεωργία επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, οι νέοι που εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι πιθανοί τρομοκράτες που μπορούν να στρατολογηθούν από την Αλ Κάιντα», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Ο Ταγιάνι επεσήμανε ότι η Ρώμη θα εφαρμόσει και θα αναπτύξει κοινές πρωτοβουλίες με την Τουρκία.

Ανέφερε την απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει βίζα εισόδου για πολίτες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι χρησιμοποιούν επίσης τη Λιβύη για να προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ιταλία.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα είναι εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 και την άρνηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης, να παραιτηθεί.

Σε απάντηση, το κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει ανατολικά, στην Κυρηναϊκή, διόρισε έναν αντίπαλο Πρωθυπουργό, τον Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.

Σχετικά άρθρα