Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στο πρώτο 6μηνο του 2023

Νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στο πρώτο 6μηνο του 2023
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Chevron Εταιρεία Ενέργειας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Νατάσα Πηλείδου, Υδρογονάνθρακες,

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πλάνο ανάπτυξης για το «Αφροδίτη» εντός των ημερών

Για την υποβολή πλάνου ανάπτυξης του Οικοπέδου Αφροδίτη εντός των ημερών και νέα γεώτρηση από την Chevron στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ στο πρώτο 6μηνο του 2023, έκανε λόγο η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο 2020-2023, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά την εν λόγω περίοδο στον τομέα της Ενέργειας, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι κάθε βήμα πραγματοποιείται με γνώμονα το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Chevron μπαίνει στην τελική ευθεία ανάπτυξης του Αφροδίτη, όπου ο ρόλος του υπουργείου Ενέργειας είναι πολύ κρίσιμος στο να βεβαιωθεί ότι το πλάνο ανάπτυξης που θα υποβληθεί και που αναμένουμε εντός των ημερών, είτε θα είναι παρόμοιο με το αρχικό που είχε εγκριθεί παλαιότερα, είτε σε κάθε περίπτωση θα συμφέρει και θα αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα εισοδήματα τα οποία μας αναλογούν, ανέφερε η κ. Πηλείδου και πρόσθεσε ότι η γεώτρηση, η οποία θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα βοηθήσει στην εξακρίβωση των ποσοτήτων και την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

«Παράλληλα», επεσήμανε, «το πλάνο ανάπτυξης που θα μας υποβληθεί από την ΕΝΙ για το τεμάχιο 6 θα εξεταστεί με τον αντίστοιχο τρόπο».

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα:

-αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην ExxonMobil (Δεκέμβριος 2021),

-σεισμικές έρευνες στο τεμάχιο 5, το 2022,

-γεώτρηση αξιολόγησης Γλαύκος 2, στο τεμάχιο 10, από την ExxonMobil, (Δεκέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 με αρχική εκτίμηση 5-8 Tcf φυσικού αερίου),

-γεώτρηση Κρόνος 1, τεμάχιο 6 Eni/Total Energies, Μάιος-Αύγουστος 2022, 2.5 Tcf, καθώς και την

-γεώτρηση Ζευς 1, Τεμάχιο 6, Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2022, επίσης από την Eni/Total Energies, 2-3 Tcf.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, η κ. Πηλείδου τόνισε:

«Το γεγονός ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε υποδομές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Φυσικό Αέριο μας απαιτεί κάποιο χρόνο.

»Ενδεικτικά, πχ η ΕΝΙ δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από τη δεκαετία του ’50.

»Άρα, παρόλο που οι ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά την Κύπρο μπορεί να έγιναν πιο πρόσφατα, υπήρχε σχέση και προεργασία που χρησιμοποιήθηκε για να προχωρήσουν προς την ανάπτυξη.

»Επιπλέον, παρακολουθούμε και μαθαίνουμε από όλα όσα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι η όποια ανάπτυξη θα γίνει προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου πολίτη.

»Η κυβέρνηση δεν είναι επενδυτής. Η κυβέρνηση προωθεί όλες τις ενέργειες μέσα από τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε ούτως ώστε οι εταιρείες να προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και σας διαβεβαιώ ότι οι εταιρείες προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις κατά γράμμα.

»Εμείς είμαστε οι προστάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή, την ολοκλήρωση των συμβολαίων με τρόπο ο οποίος να είναι συμφέρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την υλοποίησή τους με τρόπο που να συμφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευνοϊκών συγκυριών για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τέλος, η κ. Πηλείδου μίλησε για την εντατικοποίηση αναζήτησης πιθανών συνεργειών για βέλτιστη αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την έναρξη συζήτησης με την ΕΕ για έμπρακτη συμβολή της Κύπρου στη διαδικασία απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, την αξιοποίηση διακρατικών συμφωνιών με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τον ρόλο του EMGF και της Κυπριακής Προεδρίας κατά το έτος 2022, όπως επίσης και για μελέτη για τον ρόλο της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και την πρωτοβουλία για Απανθρακοποίηση του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα