Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βρετανία στέλνει Challenger 2 στην Ουκρανία – Μπορεί να «επιβιώσει» από άμεσο χτύπημα ρωσικού T-72

Η Βρετανία στέλνει Challenger 2 στην Ουκρανία – Μπορεί να «επιβιώσει» από άμεσο χτύπημα ρωσικού T-72
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, Βρετανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Ρίτσι Σούνακ, Ρωσία,

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίτσι Σούνακ, επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, ανέφερε το BBC, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια δυτική χώρα στέλνει την πιο ισχυρή «βαριά πανοπλία» της στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο και είπε ότι η κίνηση «όχι μόνο θα μας ενισχύσει στο πεδίο της μάχης, αλλά θα στείλει επίσης το σωστό μήνυμα σε άλλους εταίρους», σύμφωνα με το BBC.

Πρόσθεσε ότι ενώ η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «πάντα ισχυρή», είναι «τώρα αδιαπέραστη».

Το BBC ανέφερε ότι κατανοεί ότι η αρχική δέσμευση αφορά περίπου δώδεκα άρματα μάχης, τα οποία θα ήταν αρκετά για να εξοπλίσουν μια μοίρα, αλλά υπολείπονται πολλά ακόμα για να «καλυφθούν» τα εκατοντάδες τανκς που έχει ζητήσει το Κίεβο.

Το τανκ είναι ανώτερο από κάθε ρωσικό άρμα μάχης στο οποίο αντιτίθεται, είπε ένας ειδικός στο Insider.

Θα μπορούσε να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις δυνάμεις του Πούτιν στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τον Τζάστιν Κραμπ, βετεράνο του στρατού και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας πληροφοριών κινδύνου Sibylline, ένας μικρός αριθμός αρμάτων μάχης Challenger 2 θα ήταν μια «συμβολική χειρονομία», επειδή τα τανκς πρέπει να είναι πολλά για να είναι αποτελεσματικά.

Αλλά, το πιο σημαντικό, η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για άλλα δυτικά έθνη να στείλουν τανκς στην Ουκρανία, είπε, ιδίως τα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 που ήδη χρησιμοποιούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Εκπρόσωποι της Πολωνίας δήλωσαν την Τετάρτη ότι η χώρα σχεδιάζει να μεταφέρει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά χρειαζόταν την άδεια του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Πολωνία και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι η Γερμανία εξετάζει επίσης εάν θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Το Challenger 2 είναι πολύ ανώτερο από τα άρματα μάχης της Ρωσίας

Τα ισχυρά άρματα μάχης Challenger 2 υπερτερούν εύκολα αντιμέτωπα με τα άρματα μάχης της Ρωσίας, κυρίως τα T-72 της σοβιετικής εποχής, είπε ο Κραμπ.

«Το Challenger 2 σχεδιάστηκε για να κάνει τη δουλειά που χρειάζονται οι Ουκρανοί για αυτό το τανκ», είπε ο Κραμπ, ο οποίος έχει χειριστεί προσωπικά αυτά τα τανκς.

«Σίγουρα είναι πολύ καλύτερα από οτιδήποτε έχουν οι Ρώσοι γιατί όλα όσα σχεδιάσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου -το Challenger 2, το Leopard 2, το M1 Abrams στις ΗΠΑ- όλα αυτά τα τανκς σχεδιάστηκαν για να είναι σημαντικά καλύτερα από το αντίστοιχα ρωσικά», είπε.

Όσον αφορά τη δύναμη πυρός, το βρετανικό τανκ είναι εξοπλισμένο με τρία πυροβόλα.

Ο κύριος οπλισμός είναι ένα πυροβόλο όπλο των 120 mm που μπορεί να εκτοξεύσει αντιαρματικά ή ισχυρά εκρηκτικά φυσίγγια.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Challenger 2:

Πλήρωμα: 4

Διαστάσεις: 8,3×3,5 μ

Ύψος: 2,5 μ

Οπλισμός: Πυροβόλο 120 χιλ, Πολυβόλο 7,62 χιλ

Επιχειρησιακό εύρος: 550 χιλ, 250 χιλ (off road)

Μέγιστη ταχύτητα: 59 χλμ, 40 χλμ (off road)

Στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ένα βρετανικό τανκ Τσάλεντζερ σημείωσε τη μεγαλύτερη καταστροφή ποτέ «τανκ-σε-τανκ», αφού χτύπησε ένα ιρακινό τανκ τρία μίλια μακριά.

Το τανκ διαθέτει έναν ανιχνευτή εμβέλειας λέιζερ που προσαρμόζει το όπλο πριν πυροβολήσει έναν στόχο, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες όπως ο άνεμος, η θερμοκρασία και η κατεύθυνση που κινείται το όχημα-στόχος.

Η θερμική απεικόνιση βοηθά επίσης στην παρακολούθηση στόχων τη νύχτα.

Η θωράκιση του τανκ μπορεί να «επιβιώσει» από ένα άμεσο χτύπημα από ρωσικό T-72

Το τανκ μπορεί να μεταφέρει τέσσερα μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή και ενός πυροβολητή.

Έχουν αυτό που είναι γνωστό ως «ικανότητα κυνηγού-δολοφόνου», που αναφέρεται σε ένα σύστημα στόχευσης όπου ο πυροβολητής και ο διοικητής μπορούν να παρακολουθούν δύο ξεχωριστούς στόχους ταυτόχρονα.

Ένα άλλο πράγμα που κάνει τα τανκς ιδιαίτερα τρομερά είναι ότι προστατεύονται καλά από τη θωράκιση Chobham, γνωστή και ως θωράκιση Dorchester, η οποία, όπως είπε ο Κραμπ, είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Η ακριβής σύνθεση της θωράκισης είναι άκρως απόρρητη και μπορεί να επιβιώσει από ένα άμεσο χτύπημα από ένα ρωσικό T-72, σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Telegraph».

Ο Κραμπ είπε ότι, από την εμπειρία του, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους ξένους διοικητές σχετικά με το τανκ είναι το αποτελεσματικό σύστημα ανάρτησής του, το οποίο του επιτρέπει να γλιστράει εύκολα πάνω από επιφάνειες που άλλα τανκς θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να διασχίσουν.

Σχετικά άρθρα