Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπατίλι (ΟΗΕ) προειδοποίησε ξανά για διαίρεση της Λιβύης αν δεν βρεθεί λύση στην κρίση

Ο Μπατίλι (ΟΗΕ) προειδοποίησε ξανά για διαίρεση της Λιβύης αν δεν βρεθεί λύση στην κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Την Πέμπτη, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι, επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτοβουλία εθνικής συμφιλίωσης στη Λιβύη.

Σε μια ομιλία κατά τη διάρκεια της τελικής συνόδου της Διάσκεψης Εθνικής Συμφιλίωσης, ο Μπατίλι είπε ότι «η Λιβύη δεν είναι η πρώτη χώρα που υφίσταται κρίση αυτού του είδους, καθώς οι περισσότερες χώρες στον κόσμο βίωσαν κάποτε παρόμοιες κρίσεις».

«Ήρθε η ώρα να βρεθεί μια λύση σε αυτή την κρίση.

»Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να συμμετάσχουν στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης και να σκεφτούν την κληρονομιά που θα αφήσουν στα παιδιά τους», πρόσθεσε.

«Εάν δεν επιτευχθεί λύση στο εγγύς μέλλον, δυστυχώς, η Λιβύη θα διαιρεθεί…

»Δεν είναι δουλειά των Ηνωμένων Εθνών ή της Αφρικανικής Ένωσης να επιβάλουν μια λύση στη Λιβύη, αλλά μάλλον οι Λίβυοι πρέπει να δημιουργήσουν τη λύση.

Ο Μπατίλι τόνισε ότι «η Λιβύη δεν θα είναι ενοποιημένη και η συμφιλίωση δεν θα επιτευχθεί, εκτός εάν υπάρξει μια ενιαία κυβέρνηση και ένα ενιαίο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα στη χώρα».

«Από τότε που ήρθα περιοδεύω σε διάφορες πόλεις της Λιβύης και ακούω όλες τις απόψεις από όλες τις πλευρές.

»Εάν συνεχιστεί ο διχασμός, η χώρα θα συνεχίσει να παρακμάζει.

»Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για τη Λιβύη να γίνει ξανά μια μεγάλη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Απεσταλμένος του ΟΗΕ επαίνεσε τις προσπάθειες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 (JMC), επιβεβαιώνοντας ότι θα συμμετάσχει στη διήμερη συνάντηση στη Σύρτη.

Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών για ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου και την εκδίωξη των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, ένα μέλος της JMC, ο υποστράτηγος Μουχτάρ αλ Νάκσα, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνεδριάσεις στις 15-16 Ιανουαρίου στην πόλη Σύρτη, στην κεντρική Λιβύη.

Ο υποστράτηγος Αλ Νάκσα πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντουλάγι Μπατίλι, θα συμμετάσχει στις συναντήσεις.

Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Μουσταφά Γιαχία επιβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες θα «συζητήσουν την ολοκλήρωση ενός σχεδίου δράσης για την απόσυρση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη».

Η JMC πραγματοποίησε συνεδρίαση στη Σύρτη τον Οκτώβριο του 2021, μετά από 3μηνη διακοπή. Ο Αμπντουλάγι Μπατίλι συμμετείχε στη συνάντηση.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), Μούσα Φακί, επιβεβαίωσε ότι «ο φάκελος της εθνικής συμφιλίωσης αποτελεί το κύριο βήμα προς τις εκλογές στη Λιβύη».

Κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης για τη Διάσκεψη Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, ο Φάκι είπε:

«Θα είμαστε πάντα με τη Λιβύη, η οποία έχει πρωτοποριακό ρόλο στην ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης.

»Η Αφρικανική Ένωση θα είναι θλίψη εάν συνεχιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος».

Πρόσθεσε ότι «ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης είναι η εθνική συνεννόηση και όχι το μοίρασμα θέσεων και εξουσίας».

Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, ζήτησε να ασκηθεί πίεση «σε όλα τα πολιτικά όργανα στη Λιβύη προκειμένου να επιτευχθεί συνολική εθνική συμφιλίωση μεταξύ όλων των μερών».

Τόνισε επίσης την ανάγκη «να εγκριθεί η συνταγματική βάση, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες του λιβυκού λαού για τη διεξαγωγή εκλογών.

»Η αγνόηση της συμφιλίωσης και της κατανομής της εξουσίας έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη σκηνή της Λιβύης.

»Η λύση στη λιβυκή κρίση βρίσκεται στην αποκατάσταση του πνεύματος της πατρίδας και της αρχής της επανόρθωσης».

Ο πρόεδρος Μένφι επιβεβαίωσε επίσης ότι το Προεδρικό Συμβούλιο «εξακολουθεί να απέχει από όλα τα μέρη και δεν ήταν ποτέ μέρος στον αγώνα για την εξουσία στη Λιβύη».

Σχετικά άρθρα