Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόνα Γιακουμπιάν: Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει «ανέτοιμη» να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στη Συρία

Μόνα Γιακουμπιάν: Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει «ανέτοιμη» να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης στο «War On The Rocks», ένα ιστολόγιο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, προειδοποιεί για μεταβαλλόμενη δυναμική στη Συρία.

Η Μόνα Γιακουμπιάν, συγγραφέας του άρθρου και ανώτερη σύμβουλος του ομοσπονδιακού «US Institute for Peace», λέει ότι οι τουρκικές ενέργειες στη Συρία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «απειλή για τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» στην περιοχή.

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία, υποστηρίζει η Γιακουμπιάν, αυξάνεται σε βάρος του ρόλου της Ρωσίας – ένα υποπροϊόν της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία.

«Ενώ η τακτική αλλαγή στο στρατιωτικό αποτύπωμα της Ρωσίας στη Συρία –ποτέ μεγάλη– είναι σχετικά μικρή, η αναδιάταξη της δυναμικής ισχύος στο έδαφος είναι πολύ πιο σημαντική».

Σύμφωνα με την συγγραφέα, η αύξηση των τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Βόρεια και Ανατολική Συρία –οι οποίες εκτινάχθηκαν σε 120 το 2022, σύμφωνα με τις SDF– είναι άμεσο αποτέλεσμα των αναγκαστικών παραχωρήσεων του Πούτιν στον Ερντογάν.

Ο Γιακουμπιάν πιστεύει ότι η Άγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη επιρροή της στη Ρωσία για να πιέσει για αποχώρηση των Κούρδων από τη Συρία ή για περιορισμένη εισβολή.

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «σχεδιάζει τη δυνατότητα της Τουρκίας, της Ρωσίας και του [συριακού] καθεστώτος να συνεργαστούν για να απωθήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική Συρία».

«Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να προμηνύουν μια δραματική αλλαγή στο τοπίο της συριακής σύγκρουσης που τελικά απειλεί τη βιωσιμότητα της αμερικανοκουρδικής εταιρικής σχέσης και της αποστολής της κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Η Αμερικανίδα πολιτικός προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή της φαίνεται «ανέτοιμη» να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, καθώς και την αυξημένη ιρανική παρουσία και την αυξανόμενη ισραηλινή ανάμειξη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Για να προλάβει αυτές τις απειλές, γράφει η Γιακουμπιάν, ο νέος απεσταλμένος στη Συρία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αποκλιμάκωση και στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην τουρκική-κουρδική σύγκρουση.

Σχετικά άρθρα