Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει να δει τον Άσαντ πριν τις εκλογές στην Τουρκία – Τι λένε οι Αμερικανοί

Ο Ερντογάν θέλει να δει τον Άσαντ πριν τις εκλογές στην Τουρκία – Τι λένε οι Αμερικανοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τζον Κίρμπι, Τουρκία,

Σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ. «Προφανώς δεν υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση με τον Άσαντ», δήλωσε.

Μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στη Μόσχα στα τέλη του 2022, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών πρόκειται να συναντηθούν αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Αυτή θα σήμαινε την υψηλότερη συνάντηση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο.

Ο Ρόμπερτ Φορντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία, χαρακτήρισε τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, καθώς και την προσπάθεια των ΗΠΑ για πολιτική λύση στη Συρία, «ψευδαίσθηση» σε ένα πρόσφατο άρθρο.

Ομοίως, η Μόνα Γιακουμπιάν, ανώτερη σύμβουλος του ομοσπονδιακού «Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ», χαρακτήρισε τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στη Συρία «απειλή για ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ» στην περιοχή και αναφέρθηκε την αδράνεια της Ουάσιγκτον.

«Θα δούμε πού θα πάνε αυτές οι συνομιλίες και τι θα προκύψει πραγματικά από αυτό», είπε ο Κίρμπι στη συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και εάν οι Κούρδοι θα «πληρώσουν το τίμημα» αυτής της διαδικασίας, ο Κίρμπι απάντησε «Όχι».

Σχετικά άρθρα