Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Πρόεδρος Μένφι και στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκαν στην Αίγυπτο

Λιβύη: Πρόεδρος Μένφι και στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκαν στην Αίγυπτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Χαλίφα Χαφτάρ,

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι στο Κάιρο.

Πηγές της Λιβύης και της Αιγύπτου επιβεβαίωσαν στο Asharq Al-Awsat ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγυπτιακή αιγίδα, συζητήθηκαν «προσπάθειες για επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με τις αναβληθείσες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές».

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι συζήτησαν επίσης «προσπάθειες για ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου και τις προϋποθέσεις για να απορροφήσει ο LNA τις διάφορες πολιτοφυλακές που παραμένουν εκτός της νομιμότητας του κράτους».

Ο πρόεδρος Μένφι προσπάθησε να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ να υποστηρίξει το σχέδιό του για τη διεξαγωγή συνάντησης υπό την επίβλεψή του, μεταξύ της προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ και του αρχηγού του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους (HCS), Χάλεντ αλ Μίσρι.

Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία σχετικά με τη συνταγματική βάση των εκλογών και το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης που ξεκίνησε πρόσφατα το Προεδρικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της ηρεμίας στο έδαφος, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη κατάπαυση του πυρός.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο αξιωματούχων.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021, στο ξενοδοχείο Al-Fadil στη Βεγγάζη.

Ο Χάφταρ εξέφρασε την υποστήριξη του LNA για την ειρηνευτική διαδικασία και την προσπάθεια του στρατού να διατηρήσει τη δημοκρατία και την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας.

Αυτή η συνάντηση ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Κάιρο, μεταξύ του Σάλεχ και του Αλ-Μισρί, η οποία ολοκληρώθηκε με κοινή δήλωση σχετικά με τη συναίνεση για τον συνταγματικό οδικό χάρτη.

Αυτό θα αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο σωμάτων για την επιδίωξη συναίνεσης σχετικά με τη νομική βάση για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη.

Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις του Συνεδρίου Εθνικής Συμφιλίωσης.

Αυτό έλαβε χώρα παρουσία του Αλ Μένφι και των εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης, με τη συμμετοχή αρκετών πρεσβευτών, μελών του Κοινοβουλίου και του HCS, και σεΐχηδες και προύχοντες από διάφορες περιοχές.

Το Προεδρικό Συμβούλιο συμμετέχει στο έργο της Εθνικής Συμφιλίωσης και έχει εκφράσει ότι όλα τα εθνικά πολιτικά όργανα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την υποστήριξη της ειρήνης μεταξύ των Λιβύων.

Υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση αυτού του έργου, εκτός από τη συνταγματική βάση, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για την υλοποίηση των φιλοδοξιών του λιβυκού λαού να επιλέξει τους εκπροσώπους του μέσω εκλογών».

Σχετικά άρθρα