Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Atlantic Council: Κατάρρευση της Ρωσίας και εμφύλιος, κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν

Atlantic Council: Κατάρρευση της Ρωσίας και εμφύλιος, κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, Ρωσία, Ταϊβάν,

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος σε δέκα χρόνια; Προετοιμαστείτε να δείτε την κατάρρευση της Ρωσίας και ένα κινεζικό σχέδιο για στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν, την περαιτέρω εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια παγκοσμίως.

Επίσης, περιορίστε την αισιοδοξία σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκτιμήσεις των 167 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Atlantic Council.

Από τις πιο σημαντικά ευρήματα είναι η πρόβλεψη ότι η Ρωσία, όπως την ξέρουμε, μπορεί να μην επιβιώσει την επόμενη δεκαετία και κινδυνεύει να καταλήξει σε ένα αποτυχημένο κράτος καθώς συνεχίζει τον δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Atlantic Council, που κάνει λόγο για εντυπωσιακό εύρημα, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανή τη ρωσική κατάρρευση μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να επισπεύσει μια τεράστια αναταραχή σε μια χώρα με το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον πλανήτη.

Ειδικότερα, σχεδόν οι μισοί (46%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η Ρωσία είτε θα γίνει ένα χρεοκοπημένο κράτος είτε θα διαλυθεί έως το 2033.

Επίσης, πάνω από το ένα πέμπτο (21%) θεωρούν τη Ρωσία την πιο πιθανή χώρα να γίνει αποτυχημένο κράτος μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ποσοστό που είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο των αναλυτών που απάντησαν το Αφγανιστάν.

Σε ξεχωριστή ερώτηση, περίπου το 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η Ρωσία θα φθαρεί στο εσωτερικό της μέχρι το 2033 λόγω επανάστασης, εμφυλίου πολέμου, πολιτικής αποσύνθεσης ή κάποιου άλλου λόγου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Atlantic Council, οι Ευρωπαίοι αναλυτές είναι περισσότερο απαισιόδοξοι στην κρίση τους αναφορικά με το μέλλον της Ρωσίας.

Έτσι το 49% των Ευρωπαίων αναλυτών προβλέπει διάλυση, σε σύγκριση με το 36% των Αμερικανών- οι οποίοι αντιπροσώπευαν περίπου το 60% όλων των αναλυτών που ερωτήθηκαν- που συμφωνεί.

Σχολιάζοντας το εύρημα της μελέτης, το Gzero Media δεν στέκεται στον μεγάλο αριθμό των αναλυτών που βλέπουν διάλυση της Ρωσίας, αλλά στο μακρύ ιστορικό αντίστοιχων προβλέψεων.

Η κατάρρευση της Ρωσίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια «θα μπορούσε να έρθει, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί έχουν προβλέψει τουλάχιστον 15 από τις τελευταίες μηδενικές καταρρεύσεις του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι στιγμής.

»Διαβάστε λοιπόν αυτό με ενδιαφέρον, αλλά κρατώντας και μικρό καλάθι».

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς συνεχίζεται για μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία, και χωρίς ρεαλιστικές ελπίδες για το τέλος του στο άμεσο μέλλον.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και η Ρωσία απελπίζεται να εξασφαλίσει νίκη, γίνεται εύλογο το ερώτημα εάν θα χρησιμοποιήσει κάποια όπλα από το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο άλλωστε μόλις σήμερα ο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να διευρύνει.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πυρηνική τριάδα και να διατηρούμε τη μάχιμη ετοιμότητά της, αφού η πυρηνική ασπίδα ήταν και παραμένει η κύρια διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το ερώτημα το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι η χώρα θα βιώσει τόσο την κρατική αποτυχία όσο και τη διάλυση την επόμενη δεκαετία, το 22% πιστεύει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα είναι μέρος αυτής της ιστορίας δέκα χρόνια μετά.

Μερικοί, ωστόσο, είναι αισιόδοξοι. Από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να βιώσει κρατική αποτυχία ή διάλυση την επόμενη δεκαετία, το 10% πιστεύει ότι είναι η πιο πιθανή από οποιαδήποτε αυταρχική χώρα σήμερα να γίνει δημοκρατική μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Τι άλλο εκτιμούν οι αναλυτές του Atlantic Council ότι είναι πιθανό να δούμε τα επόμενα δέκα χρόνια:

Περισσότερες χώρες θα έχουν πυρηνικά όπλα, με λιγότερη συνεργασία για την αναχαίτιση της εξάπλωσης αυτών των όπλων. Αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα δούμε και πραγματική πυρηνική χρήση καθώς εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.

Στρατιωτική επίθεση της Κίνας κατά της Ταϊβάν.

Η απομάκρυνση ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να μην είναι τόσο δραματική όσο πιστεύουμε ότι θα είναι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ισχυρές αλλά δεν θα έχουν την ηγεμονία.

Η παγκόσμια συνεργασία για το κλίμα θα αυξηθεί, αλλά χωρίς ενθουσιασμό για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια αστάθεια.

Η διελκυστίνδα μεταξύ δημοκρατικών και απολυταρχικών καθεστώτων θα συνεχιστεί, με τις δημοκρατίες να χάνουν ενδεχομένως κάποιο έδαφος.

Οι δημοκρατίες θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη δεκαετία συστημικών κινδύνων.

Οι διεθνείς οργανισμοί ασφαλείας είναι πιθανό να μην αλλάξουν σημαντικά, ούτε όταν ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με προηγουμένου αλλαγές και προκλήσεις.

Ταϊβάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την Ταϊβάν, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το Πεκίνο θα επιτεθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα ενώ οι περισσότεροι αναλυτές (πάνω από το 60%) αποκλείουν ενδεχόμενη άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με «φιτίλι» τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε επειδή πιστεύεται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιοριστεί σε αυτήν τη χώρα είτε επειδή θεωρείται ότι ο πόλεμος έχει καταστήσει τη Ρωσία ως πολύ αδύναμη για να επεκτείνει τη μάχη σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, θεωρούν πιθανή τη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Ως εκ τούτου, ο πόλεμος μεταξύ μεγάλων δυνάμεων μπορεί να είναι στην Ασία, όχι στην Ευρώπη, σχολιάζει το Atlantic Council.

Σχετικά άρθρα