Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσαβούσογλου συνάντησε τους ηγέτες της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής συριακής αντιπολίτευσης

Ο Τσαβούσογλου συνάντησε τους ηγέτες της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής συριακής αντιπολίτευσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία φιλοξένησε την Τρίτη τους ηγέτες της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης σε ένδειξη συμπαράστασης, αφού προκάλεσε ανησυχία μεταξύ τους με τις κινήσεις της για στενότερους δεσμούς με τη Δαμασκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε στο Twitter εικόνες από τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον αρχηγό του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης Μαχμούτ αλ Μασλάτ και άλλους ηγέτες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν σημαντικές συνομιλίες στη Μόσχα, την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2011.

«Επαναλάβαμε την υποστήριξή μας στη συριακή αντιπολίτευση και τον λαό σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών το 2015 για κατάπαυση του πυρός και πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Η Άγκυρα έγινε ορκισμένος εχθρός της Δαμασκού όταν άρχισε να στηρίζει τις προσπάθειες των εξεγερμένων ισλαμιστών να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου πριν από 12 χρόνια.

Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος αποκάλεσε τον Άσαντ «τρομοκράτη» το 2017- ξεκίνησε την ιδέα να συναντήσει τον Σύρο ηγέτη.

Ο Ερντογάν πρότεινε οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας να έχουν συνέχεια μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιθανή προεδρική σύνοδο κορυφής.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Μόσχα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Αλλά το καθεστώς του Άσαντ φαίνεται ψύχραιμο στις προσπάθειες προσέγγισης του Ερντογάν.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Άσαντ δεν θα συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Τουρκία – που έχουν πλέον προγραμματιστεί για το αργότερο τον Ιούνιο.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Άσαντ ακολουθούν τις εκκλήσεις του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας προς την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και να συνάψει ειρήνη με τη Δαμασκό.

Η επίμαχη συμφιλίωση έχει ανησυχήσει τους ηγέτες και τους υποστηρικτές της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας υπό τον έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας.

Η τουρκική προσέγγιση στην Δαμασκό επίσης προκάλεσε ανησυχία στην Ουάσιγκτον, αλλά κέρδισε ισχυρή υποστήριξη στη Μόσχα, τον κύριο στρατιωτικό υποστηρικτή του Άσαντ.

Σχετικά άρθρα