Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Ασούρ Σουγαΐλ, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να επιλύσει την οικονομική της κρίση εκμεταλλευόμενη τον πλούτο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Λιβύης.
Σε συνέντευξή του στο Asharq News την Παρασκευή, ο Σουγαΐλ είπε ότι η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες σε μια ξεχωριστή στρατηγική τοποθεσία.
Ωστόσο, είπε ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα υποφέρει από επιδείνωση των συνθηκών Εκπαίδευσης και δημόσιας Υγείας.
Ο Σουγαΐλ επεσήμανε το πολιτικό και συνταγματικό αδιέξοδο στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της προσκόλλησης αξιωματούχων στην εξουσία για πολλά χρόνια, γεγονός που βοήθησε στη διάδοση της διαφθοράς.
«Για περισσότερα από 10 χρόνια, η διεθνής κοινότητα προσπάθησε να φέρει τη Λιβύη σε ασφάλεια, αλλά αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν λόγω της εσφαλμένης διάγνωσης του προβλήματος στη Λιβύη», είπε.
Ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης (CBL) «είναι υπό τον έλεγχο ιδεολογικών προσωπικοτήτων, οι οποίες υποστηρίζουν τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη».
Τόνισε τη σημασία της βοήθειας της διεθνούς κοινότητας στον λιβυκό λαό για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.
Κάλεσε τα λιβυκά κόμματα να ασκήσουν πίεση για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών.
Ο Σουγαΐλ κατηγόρησε επίσης «ορισμένες χώρες» ότι εκμεταλλεύονται τη συνέχιση της κρίσης στη Λιβύη, για να αποκτήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν υποψίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από το λιβυκό πετρέλαιο.
Είπε ότι οι λιβυκές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν πολιτοφυλακές για να παραμείνουν στην εξουσία και πλήρωσαν εκατομμύρια δηνάρια σε αυτές τις πολιτοφυλακές.
«Η κρίση των πολιτοφυλακών τελειώνει με τη διακοπή της οικονομικής υποστήριξης σε αυτές», τόνισε.
«Υπάρχουν πολιτοφυλακές εξοπλισμένες με όπλα και σταθμεύουν στην Τρίπολη.
»Όποιος προσπαθεί να κινηθεί εναντίον της Τουρκίας, ακόμη και ένα ειρηνικό κίνημα, μπορεί να πυροβοληθεί», είπε ο Λίβυος πρώην υπουργός.
Πρότεινε τη διαίρεση της Λιβύης σε τρεις περιοχές με ενιαίο κράτος.
«Η Λιβύη είναι μια χώρα με μια τεράστια έκταση που είναι δύσκολο να κυβερνηθεί κεντρικά», εξήγησε.
Απαντώντας στη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία, ο Λίβυος πρώην υπουργός είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη μεταναστευτική κρίση.
«Η Λιβύη είναι χώρα διέλευσης για παράνομη μετανάστευση και η Ιταλία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να επιστρέψουν ξένους μετανάστες στη Λιβύη», εξήγησε.
Ζήτησε να αναπτυχθούν οι χώρες προέλευσης της μετανάστευσης όπως το Σουδάν, ο Νίγηρας και άλλες.