Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Ισόβια στον Οσμάν Καβαλά και από το Εφετείο – Πολιτική δίωξη από τον Ερντογάν

Τουρκία: Ισόβια στον Οσμάν Καβαλά και από το Εφετείο – Πολιτική δίωξη από τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κωνσταντινούπολη, Οσμάν Καβαλά, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε την Δευτέρα την καταδίκη του Τούρκου αντικαθεστωτικού, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, σε ισόβια δεσμά, με την κατηγορία της απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, επειδή φέρεται πως χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και πως στήριζε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι τρεις συνήγοροί του Καβαλά είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, την περασμένη άνοιξη, ο Καβαλά δεν δίστασε να κάνει λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του, καθώς στα 64 του χρόνια έχει ήδη περάσει τα 14 από αυτά στη φυλακή.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, μετά την έκδοση μιας απόφασης σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Οσμάν Καβάλα – ένας πολυεκατομμυριούχος εκδότης με καταγωγή από την Καβάλα (εξ ου και το επώνυμο), παραμένει εδώ και 4 χρόνια στις τουρκικές φυλακές χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Τον συνέλαβαν το 2017, ως πρωτεργάτη της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί.

Αθωώθηκε στη δίκη που έγινε το 2019, αλλά μόλις πήγε να βγει από τη φυλακή του πρόσαψαν μια άλλη κατηγορία και παραμένει προφυλακισμένος.

Οι πρόγονοί του ήταν καπνέμποροι από την Καβάλα (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα εξισλαμισμένοι-τουρκεμένοι Έλληνες), και με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 πήγαν στην Τουρκία.

Φιλελεύθερος, δημιουργός του ιδρύματος «Πολιτισμός της Ανατολής», ο Οσμάν Καβάλα ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα, με τους Ρωμιούς, τους Κούρδους τους Αρμένιους, και για το λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν και του βαθέως κράτους, καθώς τον κατηγορούν ως άνθρωπο του Σόρος.

Σχετικά άρθρα