Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυρηναϊκή – Χαλίφα Χάφταρ: «Τελευταία ευκαιρία» για εκλογές στη Λιβύη

Κυρηναϊκή – Χαλίφα Χάφταρ: «Τελευταία ευκαιρία» για εκλογές στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κυρηναϊκή, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που τελεί υπό την ηγεσία στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσε το Σάββατο «μια τελική ευκαιρία» για καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για εκλογές στη Λιβύη, μετέδωσε το Libyan al-Hadath TV, ένα χρόνο μετά τη μη διεξαγωγή των συμφωνηθέντων εκλογών.

Πολλοί Λίβυοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί τους ηγέτες δεν είναι πρόθυμοι να βρουν μια διέξοδο από το ατελείωτο πολιτικό αδιέξοδο επειδή οι εκλογές θα μπορούσαν να τους απωθήσουν όλους από την εξουσία.

«Η Γενική Διοίκηση (του LNA) ανακοινώνει μια τελική ευκαιρία μέσω της οποίας θα χαράξει έναν οδικό χάρτη και θα διεξαγάγει εκλογές», είπε ο Χάφταρ σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι.

Ο στρατάρχης απευθύνθηκε στους Λίβυους της Βεγγάζης στην Κυρηναϊκή – ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν οι δυνάμεις του, στην 71η επέτειο της ανεξαρτησίας.

Μετά την εκεχειρία του 2020, οι αντίπαλες παρατάξεις στην ανατολική και στη δυτική Λιβύη συμφώνησαν να διεξαγάγουν εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και εγκατέστησαν μια νέα μεταβατική κυβέρνηση ενότητας που είχε σκοπό να επανενώσει τους διαιρεμένους εθνικούς θεσμούς. Όμως η διαδικασία κατέρρευσε.

Η Λιβύη έχει γνωρίσει λίγη ειρήνη μετά την εξέγερση του 2011 που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι και οδήγησε το 2014 σε διάσπαση μεταξύ των αντιμαχόμενων ανατολικών και δυτικών φατριών.

Ο Χάφταρ διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των ισλαμικών και τζιχαντιστικών φατριών που «κρατάνε» τη δυτική Λιβύη μετά το 2014, συμπεριλαμβανομένης μιας 14μηνης επίθεσης για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Τρίπολης, η οποία απωθήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμιστική κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμπντουλάγι Μπατίλι, ενθάρρυνε τους Λίβυους ηγέτες «να συμφωνήσουν σε μια λύση βασισμένη σε εθνικό συμβιβασμό και να αποφύγουν κλιμακωτικές ενέργειες που θα απειλούσαν την ήδη εύθραυστη σταθερότητα και ενότητα της Λιβύης».

Σχετικά άρθρα