Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Συνελήφθη υπάλληλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών ως κατάσκοπος της Μόσχας

Γερμανία: Συνελήφθη υπάλληλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών ως κατάσκοπος της Μόσχας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BND - Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών Γερμανίας, Γερμανία, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Ρωσία,

Οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν υπάλληλο της Υπηρεσίας Πληροφοριών που φέρεται να λειτουργούσε ως κατάσκοπος της Μόσχας, διαβιβάζοντας κρατικά μυστικά της Γερμανίας και πιθανώς συμμαχικών χωρών.

Με τη βαρύτατη κατηγορία της εθνικής προδοσίας εξαιτίας διαρροών κρατικών μυστικών προς εχθρική χώρα και συγκεκριμένα στη Ρωσία, συνελήφθη την Πέμπτη μετά από έφοδο στο σπίτι του Γερμανός πολίτης και υπάλληλος στην Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND, μία εκ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο υπάλληλος ονόμαντι Κάρστεν Λ. σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Καρλσρούης φέρεται να «διαβίβασε κατά τη διάρκεια του 2022 πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας σε ρωσική μυστική υπηρεσία.

Το δε περιεχόμενο των πληροφοριών θεωρείται κρατικό μυστικό κατά την έννοια του άρθρου 93 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα».

Focus: Πιθανή διαρροή ευαίσθητων δεδομένων και δυτικών χωρών-εταίρων

Ενδιαφέρον όμως προκαλούν στο μεταξύ οι αποκαλύψεις στις οποίες προβαίνει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο ανώτερους κύκλους ασφαλείας της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κάρστεν Λ. δεν ήταν απλώς «ένας υπάλληλος» της BND αλλά ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας με καίρια θέση στον τομέα της ανάλυσης ευαίσθητων πληροφοριών και στοιχείων, που προέρχονταν από υποκλοπές άλλων δυτικών χωρών-εταίρων της Γερμανίας, όπως oι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Το Focus αναφέρει ειδικότερα ότι ο Κάρστεν Λ. θεωρείται πιθανό να είχε διαβιβάσει στη Ρωσία κρίσιμα δεδομένα που αφορούν και άλλες συμμαχικές χώρες, τα οποία ενδέχεται να προέρχονται ως επί το πλείστον από την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA ή από το Βρετανικό Αρχηγείο Επικοινωνιών GCHQ, λειτουργώντας ουσιαστικά ο ίδιος ως «διπλός πράκτορας».

Ενδέχεται να μην είναι μεμονωμένη περίπτωση

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια νεότερη, επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των γερμανικών Αρχών.

Από την πλευρά της η BND κρατά χαμηλούς τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις της και δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο εξαιτίας της κρισιμότητας της υπόθεσης που σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

O επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Μπρούνο Καλ θέλησε προς το παρόν να κάνει μόνο γνωστό ότι μόλις η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντελήφθη ότι ο εν λόγω υπάλληλος πιθανώς να «έδινε» απόρρητα στοιχεία στη Ρωσία, διέταξε αμέσως εσωτερική έρευνα, πριν αναλάβει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας.

Στο μεταξύ ο Κάρστεν Λ. έχει προφυλακιστεί ενώ οι έρευνες των αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Γερμανικά Μέσα δεν αποκλείουν μάλιστα την διεύρυνση των ερευνών στη συγκεκριμένη υπόθεση τόσο ανά τη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν από τους Φιλελεύθερους χαιρέτισε τη σύλληψη του φερόμενου Γερμανού πληροφοριοδότη της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι γερμανικές Αρχές θα έχουν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα κατά της ρωσικής κατασκοπείας, εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες.

«Η σύλληψη δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε σε ανάρτηση στο Twitter.

Για μια «ιδιαίτερα ανησυχητική υπόθεση» έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL/ntv και ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επαινώντας το ρόλο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας αλλά και της αντιμετώπισης της βιομηχανικής κατασκοπίας.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα