Ο ορισθείς πρωθυπουργός από τη Λιβυκή Βουλή, Φατί Μπασάγκα, προέτρεψε τον ενεργειακό γίγαντα της Ιταλίας, ENI να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την «παράνομη» διαχείριση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) που εδρεύει στην Τρίπολη.
«Προς την ηγεσία της ENI. Έπεσε στην αντίληψή μας ότι έχετε εισέλθει σε συζητήσεις με την τρέχουσα παράνομη διοίκηση της NOC και την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η θητεία της οποίας έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο», ανέφερε ο Μπασάγκα σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.
«Σκοπός είναι να τροποποιηθούν τα μερίδια συμμετοχής στις υπεράκτιες περιοχές της Λιβύης, εις βάρος των κυρίαρχων συμφερόντων της Λιβύης και των συμφερόντων του λαού της», σημείωσε.
«Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως να επιδιώκετε αυτά τα μέτρα που θα βλάψουν τις κοινές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας», πρόσθεσε ο Μπασάγκα.
Προειδοποίησε ότι «όσοι παραιτούνται από τα δικαιώματα των Λιβύων και εκμεταλλεύονται το μεγάλο έθνος μας σε μια δύσκολη στιγμή θα φέρουν τη νομική και ηθική ευθύνη».
Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της NOC, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, είπε ότι συμφώνησαν με την ιταλική ENI και την British Petroleum Company (BP) να ξεκινήσουν την εξόρυξη φυσικού αερίου από ένα μεσογειακό κοίτασμα φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερο από το τεράστιο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου.
Σε δηλώσεις του στο Skynews Arabia στο περιθώριο βιομηχανικού συνεδρίου στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπενγκντάρα είπε ότι η ENI θα επενδύσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη δυτική Λιβύη.
Πρόσθεσε ότι η Λιβύη αναμένει από 35 έως 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο φέτος και ότι έχει αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου που ξεπερνούν τα 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Η ENI συνεργάζεται με την ιταλική κυβέρνηση για να συνάψει συμφωνίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, ενόψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Upstream oil, αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η Λιβύη σκοπεύει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος μέχρι το τέλος του 2022, για να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα.
Η Λιβύη συζητά έργα αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στοχεύουν στην παροχή πρόσθετου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.