Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την Ιαπωνία να αρχίσει εκ νέου να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την Ιαπωνία να αρχίσει εκ νέου να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ιαπωνία, Πυρηνική Ενέργεια,

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, όσο αφορά τον τομέα πυρηνικής ενέργειας την Παρασκευή, για την αντιμετώπιση μιας ενεργειακής κρίσης που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, αφότου η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 την ώθησε να αδρανοποιήσει τους περισσότερους αντιδραστήρες της.

Η κοινή γνώμη είναι κάθετα αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια από τότε που ένας τεράστιος σεισμός και τσουνάμι προκάλεσαν κατάρρευση στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, αλλά η διάθεση έχει αλλάξει λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των επαναλαμβανόμενων κρίσεων ρεύματος τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Η επιρρεπής σε σεισμούς Ιαπωνία, η οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους αντιδραστήρες, θα επιδιώξει τώρα να αντικαταστήσει παροπλισμένους αντιδραστήρες και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής άλλων, δήλωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.

Η έντονη αλλαγή πολιτικής έρχεται αφότου ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε τον Αύγουστο ότι η Ιαπωνία θα εξετάσει την ανάπτυξη αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, δίνοντας εντολή στο υπουργείο βιομηχανίας να καταρτίσει ένα σχέδιο πολιτικής για τη διεύρυνση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ασία επεκτείνουν επίσης τη διάρκεια ζωής των γηρασμένων πυρηνικών στόλων τους, επανεκκινώντας τους αντιδραστήρες και ξεσκονίζουν τα σχέδια για την επανέναρξη των έργων που είχαν εγκαταλειφθεί μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με ένα στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πέρυσι, η Ιαπωνία είχε ως στόχο να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, η νέα πολιτική, η οποία εγκρίθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό το υπουργείο Βιομηχανίας την Παρασκευή, θα επιτρέψει στους υπάρχοντες πυρηνικούς αντιδραστήρες να λειτουργούν πέρα ​​από το τρέχον όριο των 60 ετών, καθώς και να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου βιομηχανίας.

Κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2021, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 3,9% του ενεργειακού μείγματος της Ιαπωνίας, με την κυβέρνηση να στοχεύει να το αυξήσει έως και 22% έως το 2030.

Σχετικά άρθρα